lørdag 30. november 2013

Julestemning



Jeg har pakket inn de første julegavene - og kjenner at julestemningen begynner å snike seg frem. Vi liker å være ute i god tid, og pakkene får ligge fremme oppå de lave bokhyllene på loftet gjennom hele desember.

På kjøkkenet henger barnas pakkekalendere klare og 24 lys er satt i adventsstaken som ser lik ut som i fjor. Nå begynner den koseligste tiden på hele året!



fredag 29. november 2013

Gaupe på viltkameraet?



Jeg visste ikke at vi hadde gaupe i relativ nærhet til oss, men i media i dag kan jeg lese at det har vi. Et viltkamera i Vestby har fanget opp en gaupemamma med to unger og tatt noen helt unike bilder.

Det er spennende å se hva som foregår i skogen når ingen mennesker er der, og viltkamera er en skånsom og god måte å holde oversikt over dyrelivet i et område. Her kan du lese mer om hvordan Norsk institutt for naturforsning (NINA) bruker viltkamera til å overvåke områder med blant annet gaupe. Hvem vet, kanskje en av gaupeungene vandrer i vår retning til neste år og blir å se på vårt eget viltkamera?

Bildene i dette innlegget har jeg tatt i dyreparken i Kristiansand.




Gaupa er det eneste viltlevende kattedyret i Norden. Den er svært sky og blir sjelden sett selv når den befinner seg i områder nært mennesker som gaupa i Vestby. Dyret blir fra 80 til 130 cm langt og har i tillegg en hale som er 11-25 cm lang - relativt kort til kattedyr å være. Voksne individer veier som regel mellom 13 og 26 kilo, men det er også rapportert om gauper som veier over 30 kilo. Dyret både klatrer og svømmer godt og det trenger stor plass. Voksne gauper hevder revir og lever solitært (alene). Gaupa jakter i hovedsak på natten. I vill tilstand blir gaupa 10-12 år gammel. (Kilde: Wikipedia)

torsdag 28. november 2013

DIY - lag bordskåner av ullkuler





Ullkuler er fine i seg selv, i tillegg kan man lage mange morsomme ting av dem. I år har vi trædd ullkuler på snor, knytt den sammen i en sirkel og laget bordskånere. Enkel, dekorativ og nyttig gave som alle har bruk for. Det fine med disse er at de ikke lager riper i verken bord eller kjeler. Å træ nåla gjennom kulen er ganske hardt, så de yngste barna vil nok trenge hjelp. Eldstemann på åtte år klarte det fint alene.




Du trenger
- Kuler av tovet ull i valgfri farge og størrelse. Kan kjøpes på hobbybutikker, Søstrene Grene eller på etsy og ebay.
- Solid snor
- Stoppenål











onsdag 27. november 2013

Julefuglen



"Åh, dere har en julefugl i hagen" utbrøt en venn av storebror som var innom på besøk. Jeg syntes det var et vakkert navn på dompapen, som selv om den i år har vært her hele sommeren, fortsatt er den mest julete fuglen av dem alle.

Ungene har nedtelling nå og gleder seg til søndag og adventskalender. I dag kom det mildvær igjen og jeg tillater meg å håpe på at det er årets siste. Nå er det frost og snø som står på ønskelista.

 




Jeg tror det var noen av ungene fra i sommer som er innom nå - for hannen strever veldig med å vagle seg på frøautomaten samtidig som den henter ut noen frø. Damen fant fort ut at det var enklere å forsyne seg fra bakken, mens hannen prøver seg på vaglepinnen om og om igjen med varierende hell.

Fugleportrettet av dompapen finner du her.



tirsdag 26. november 2013

DIY - hjemmelagde meiseboller

Fristende mat for småfuglene. 

På vinteren er det vanskelig for småfuglene å finne mat. Frosten gjør at de trenger mye energi for å overleve, og de ulike fugleartene har ulik favorittmat. Felles for de fleste er at de setter pris på fett i vintermånedene, men meisebollene som selges i butikken blir veldig harde når gradestokken kryper under minus fem. Tilbyr du hjemmelagde meiseboller til småfuglene får du nabolagets mest populære foringsplass. Mange av de nye artene i fjor vinter kom utelukkende for en bit av disse.


Jeg bruker matfett som base og tilsetter det jeg har tilgjengelig av frø, korn og nøtter.
Vil du bruke mandler, hasselnøtter og valnøtter er det best å hakke disse først. Kokosmasse er også populært. 


Muffinsformer og oppheng

Smelt fettet og la det kjøle seg ned. Tilsett frø og nøtter til konsistensen blir tykk. Sett kjelen kjølig til fettet får satt seg litt. Fordel massen i muffinsformene og legg opphengstråden inne i hver meisebolle. Det beste er om du klarer å la tråden gå på tvers gjennom hele bollen. Da faller den ikke så lett ned når fuglene spiser seg gjennom den. Oppbevar meisebollene kjølig. 


La fettet avkjøles før du tilsetter frø, korn og nøtter. 


Veggdrivhuset har fått jobben med å være fuglematlager i vinter. Jeg oppbevarer meisebollene i gamle kakebokser.


I dag kom sesongens første stjertmeiser på besøk til oss og i fjor var flokker av disse fast
gjest i treet med meiseboller. 

Blåmeisene sloss om plassen. 

mandag 25. november 2013

Nye farger i skogen



Skogen skifter stadig farge.
Den startet som lysende grønn i vår og ble mørkere grønn ettersom sommeren tok tak. 
Gule, røde og oransje høstfarger ble erstattet med bruntoner da regnet kom for noen uker siden. 
I helgen våknet vi opp til en skog bestående av hvitt og grått som ropte til oss at vi måtte ut på tur.














søndag 24. november 2013

Når en pepperkakebaker baker pepperbakekaker



Når en pepperkakebaker
baker pepperbakekaker
tar han først en stekegryte
og et kilo margarin.

Oppi gryta smelter smøret
og det neste han må gjøre
er å røre sammen smøret med
en kilo med farin.

Og mens smør og sukker skummer
tar han åtte eggeplommer
som han rører rundt i gryta
med en kilo hvetemjøl

Og til slutt i gryta slepper
han en liten teskje pepper
og så rører han omkring
og tømmer deigen på en fjøl.

(Thorbjørn Egner) 

lørdag 23. november 2013

Sesongens første islykt



Nå sitter jeg i godstolen og ser ut på sesongens første islykt. Den står ved siden av det lille grantreet vi var og hentet i skogen i dag og som etterhvert skal pyntes med lys og mat til fuglene. I morgen står pepperkakebaking for tur og jeg kjenner at jeg er veldig klar for advent og julestemning.

Vil du ha enda mer islyktinspirasjon finner du en kavalkade over fjorårets lykter i dette innlegget. Under kategorien "Islykter" finner du alle innlegg om islykter samlet.









En ny art i hagen

Selv om hagen er mye besøkt av små og litt større fugler er det sjelden vi ser nye arter. I dag kom imidlertid årets art nummer 31 på besøk - noe som førte til oppglødde stemmer i stua. Ja, vi er litt visst noen fuglenerder alle sammen.

Det er med stolthet jeg kan presentere, nesten direkte fra egen hage; Tyrkerduen!





Tyrkerduen er en relativt ny art i norsk fauna, den ble første gang observert i 1949. I løpet av de neste 20 årene etablerte arten seg så langt nord som opp til Tromsø, før den gikk tilbake i antall og utbredelse - sannsynligvis på grunn av snørike vintre og liten tilgang til mat. I dag finnes den såvidt i området rundt Bodø og spredt i områder nedover fra Trondheim til Oslofjorden. Den er på rødlista og regnes som en sårbar art. 

Jeg håper den kommer tilbake, slik at jeg får bedre bilder av den og kan komme med et fullstendig fugleportrett. 

En oversikt over de andre 30 artene vi har hatt på besøk i 2013 finner du nederst i dette innlegget

fredag 22. november 2013

Morgenmåne



Mamma, månen har glemt å legge seg!

Det er lett å bli forvirret når det er mørkt når det vanligvis er lyst og måne til langt ut på formiddagen.

torsdag 21. november 2013

Nye produkter i butikken

Ørepynt med bjeller formet som nisser finner du her


Nye produkter er lagt ut i butikken - et sett med julenisser til ørene og en pilleboks med angrybirds 

Epla er full av fine julegavetips for tiden - ta en tur innom!


Nøkkelring og pilleboks med angrybird finner du her 

onsdag 20. november 2013

DIY - lag en perleskål

Et lite kunstverk av perler 

I dette prosjektet fikk vi virkelig utnyttet alle hama-perlene som har samlet seg opp. Du kan sortere ut kun en farge, lage skålen i to eller tre farger eller bruke en miks av alle farger slik som vi har gjort. 

Dere trenger
Ildfaste skåler eller fat
Luktfri matolje
Hama-perler - store eller små 
Stekovn 

Smør matolje på innsiden av skålen og fordel perler tett i tett inne i skåla. De fester seg i matoljen og faller ikke ned fra veggene hvis man er litt forsiktig. Vi synes det er lettest å fylle bunnen for så å dytte de forsiktig oppover veggene. Dette fikk både femåringen og åtteåringen fint til. Når skåla er tett og høy nok settes den inn i steikovnen på 200 grader til perlene har smeltet så mye som dere ønsker. Følg med - når de først begynner å smelte skjer ting fort. 


Vi har glass på glass med hama-perler i hobbyskapet. 


Smør matolje på innsiden av skålen og fordel perlene utover. 


Settes i ovnen på 200 grader - følg med! 


Skålen blir overraskende solid når den har blitt kald. 


Vask bort oljen med zalo og bruk skålen til det du vil. 

tirsdag 19. november 2013

Maten er servert



De aller tøffeste fuglene får ekstra populær mat som hakkede jordnøtter og frøkolber servert på en liten skål nær vinduet. Der er det kamp om godene fra det lysner til skumringen kommer og bestemmer at det er kveld. Det er som regel kjøttmeisen som bestemmer i skåla - den bruser med fjærene og jager både blåmeis, pilfink og spettmeis bort når de nærmer seg.

mandag 18. november 2013

På mosejakt




Det er meldt kuldegrader hos oss hele den kommende uken og det betyr at det er på høy tid å samle med seg noen skatter fra skogen og ta med hjem. Vi bruker mose og lav i dekorasjoner - den holder seg grønn gjennom hele vinteren og gir fin farge både inne og ute. De pottene som skal overvintre ute har nå fått hver sin fine mosehatt og lav og mose som skal brukes i juledekorasjoner ligger klare i en trekasse. Den kan enkelt settes inn et døgn før den skal brukes, så tiner den.

Det er mange som setter pris på mose og andre skatter fra skogen. Anne fra Moseplassen fikk en skogslevering fra oss forrige uke og hun har flere innlegg om hvordan man kan lage fine ting av det man finner i skogen og i hagen. I dette innlegget kan du også legge inn bilder av dine egne dekorasjoner og se hva andre har laget.

I helgen har vi også sikret oss siste rest av nyper, rognebær og andre bær som henger på prydplanter i nærområdet. De er puttet i fryseren og skal bli til fine islykter når kulda setter seg.


Opp i trærne og ned i bekken. Moseplukkepause. 

Plukk litt her og litt der - ikke tøm et område helt for mose. 

Høyt henger de - og fine i islykter blir de. 

Utsikten fra stuevinduet i skrivende stund.
Kråkefoten er fin både til kranser og krukkepynt. 

Julerosene har fått dyne av reinlav. 

Fra brunt og vissent til grønt og friskt. 

Et lite moselager til svibler, amaryllis og andre juledekorasjoner.

Utenfor inngangsdøra har sommerblomstene takket for seg.
Den store krukken er nå fylt med mose, lav og tytterbærlyng som holder seg godt frem mot våren.