Rødstrupen vår er nesten en del av familien. Jeg liker å tro at det er den samme - eller i allefall fra samme slekt - som har holdt til i grantekrattet mellom skogen og hagen siden vi flyttet inn. Den er litt forsiktig av seg, og kommer helst på besøk tidlig om morgenen eller i skumringen på ettermiddagen når de andre fuglene har tatt kvelden. De to siste sommerene har vi hatt to rødstruper her. Jeg håper vi får se rødstrupeunger til sommeren når vi planlegger å fortsette matingen ut over vintersesongen.
Rødstrupe (Erithacaus rubecula)
Utseende og lynne; Rødstrupen er 12-14 cm lang. Kjønnene er like. Den er liten og lett brunlig med et stort oransje parti som dekker hele brystet og ansiktet. Et smalt, gult vingebånd er tydeligst hos ungfuglene som også er mer spraglet og mangler det røde brystpartiet. Den ser ofte storhodet ut fordi hodet og kroppen går i ett, og den kan blåse opp kroppen slik at den ser veldig rund og kompakt ut. Den hopper på bakken, neier og hever stjerten. Kan sitte stille lengre perioder før den hopper videre med beina samlet.
Tilholdssted; Fuglen hekker i skogsterreng, helst i frodig granskog med løvtreinnslag. Den nordligste observasjonen er i Norge gjort opp mot grensen til Finnmark. Noen fugler overvintrer i Norge mens andre forlater landet fra begynnelsen av september til slutten av oktober for å overvintre på de britiske øyer eller ved middelhavet. Vårtrekket foregår fra mars til mai.
Spiser; Rødstrupen spiser insekter, snegler og meitemark om sommeren, og setter pris på frø, korn og bær på vinteren.
Redebygging; Rødstrupen hekker gjerne nær vann. Hunnen bygger reir i hulrom i stubber, i gresstuer, ved veltede trær og i forlatte reir etter andre fugler. Reiret kan også ligge i steingjerder, jordhull og fuglekasser, og består av tørt løv og mose som er foret med gress og hår. 3-7 egg i mai/juni som ruges i 13-14 dager. Ungene mates av begge foreldre i ca 2 uker før de forlater reiret. Mates deretter ytterligere en uke før de blir flyvedyktige.
Disse har besøkt oss hittil siden i høst;
(Trykker du på navnet til fuglene kommer du direkte til artens fugleportrett)
1) Spettmeis
2) Kjøttmeis
3) Sort-hvit fluesnapper
4) Blåmeis
5) Skjære
6) Gråtrost
7) Flaggspett
8) Svartmeis
9) Løvmeis
10) Bokfink
11) Bjørkefink
12) Svarttrost
13) Nøtteskrike
14) Grønnsisik
15) Pilfink
16) Grønnfink
17) Kråke
18) Sidensvans
19) Dompap
19) Dompap
Så vakker blogg du har!
SvarSlettMåtte bare titte innom da jeg så den lille rødstrupen:)
Har en slik liten tass på besøk i hagen hos oss også.
Nydelige bilder hos deg.
Ønsker deg en fin kveld:)
Hm, tror innlegget mitt forsvant så jeg prøver igjen;
SvarSlettFor en vakker blogg, jeg er helt enig med Alva!
Og det var gøy å lese om den fine rødstrupen! Har den her og, men får ikke så fine bilder, for den flyr alltid bort først av alle fuglene...
Koselig liten gjest. Vi hadde også et rødstrupepar her, men nabokatten tok den ene.
SvarSlett