lørdag 30. mai 2015

Ett skritt nærmere ekornunger



Petter Sprett har fortsatt å komme  på besøk jevnlig. I begynnelsen ble han bare bare tammere og tammere. Han lot seg ikke stoppe av at vi satt ute og pratet eller hørte på musikk. Til og med når ungene var ute og lekte spratt han bare opp i et tre like ved og fortsatte å spise. Dette er veldig ulikt andre ekorn vi har hatt på besøk. De har heller ikke kommet innom over en så lang periode som Petter har.

De siste ukene har han imidlertid kommet sjeldnere og virket mer sky. I dag tror vi at vi fikk forklaringen - han hadde med seg enda et ekorn til foringsplassen. De satt under hver sin foringsautomat og lot seg verken skremme at skjære eller småfugler. De store skogsduene ble litt for nærgående innimellom, men ekornparet var raskt tilbake etter å ha blitt skremt vekk. Aldri før har vi hatt to ekorn på en gang i hagen så det var stas.

Kanskje er det Petrine som Petter har tattt med seg- og kanskje bor de et sted ikke langt unna? Kanskje de til og med har unger i reiret allerede, og kanskje tar de ungene med seg hit snart? Vi håper på det!

fredag 29. mai 2015

Tur på Flekkerøy



I pinsehelgen fikk vi oss en aldri så liten sørlandsferie. Vi bodde på Flekkerøy og en av dagene hadde vi en nydelig tur som både besto av skog og hav. Jeg fikk plukke ramsløk for første gang og fikk hilse på flått for første gang. Flåtten kunne jeg godt ha stått over - den rakk heldigvis ikke å bite seg fast. I tillegg til mange andre (mer trivelige) insekter fant vi også rumpetroll og en dam med andunger.






Nyanser av grønt.  



Ramsløk med flått.


Skogen møter havet. 








Rumpetroll!


Jeg liker ikke ugress men tusefryd som disse skulle jeg gjerne hatt i min egen plen. 




tirsdag 26. mai 2015

Årets første reddik



De siste ukene har bestått av sol og regn om hverandre. Andre kunne kanskje ønske seg litt mer stabilt vær, men alt som gror i hagen stortrives. I dag kunne vi høste årets første reddik. Den smakte godt sammen med spinaten og plukksalaten som vi har spist nyplukket til middag nesten hver eneste dag i flere uker. Jeg passer på å høste litt her og litt der, og ikke klippe helt ned - da kommer den på nytt og på nytt. Neste omgang reddik er allerede på god vei og nå skal jeg snart så enda en runde. Det gjelder å så før jorda blir alt for varm, da opplever jeg nemlig ofte at reddikene blir markspist og trælete og ikke noe god.

I dag har jeg tynnet gulrøtter, laget støtter for sukkerertene som akkurat har stukket nesen opp av jorda, og speidet etter korianderen. Sistnevnte lar vente på seg så det er mulig jeg må så en omgang til. Rødbetene er på vei, men jeg er ganske avventende til dem siden jeg aldri har fått dem til tidligere år. Det hjelper ikke hvor lett "alle andre" synes de er - jeg og rødbeter er tydeligvis ingen god match. Kanskje 2015 blir året vårt?

fredag 22. mai 2015

Vokt dem for grevlingene



Jeg har fått meg et nytt skilt i hagen. De som kommer inn porten fra veien advares nå om hvem som pleier å være på besøk. Skiltet henger over det hjemmesnekrede plantebordet som egentlig bare er en ekstra bred hylle festet til veggen. Det er mindre hyller fester både over og under. Bordet er plassert på det mest skyggefulle stedet i hele hagen, det har kun sol en time på ettermiddagen midtsommers. Det passer fint for skjøre småplanter som skal vokse seg litt større, og varme gartnere som trenger å komme seg ut av sola litt. Akkurat nå er det ekstra fint der, for nå blomstrer alpeklematisen.









torsdag 21. mai 2015

Ny trussel ved fuglekassa



To av kassene våre har fått besøk av fluesnappere i år. Jeg tror de må ha kommet tidligere enn vanlig, for tidligere år har flere av kassene allerede vært tatt av kjøttmeis og blåmeis når fluesnapperne har kommet fra vinterferie. Tidligere i vår observerte vi at ekornet var veldig interessert i hva som fantes inni fuglekassen. Et par ganger har jeg hørt illsinte fugler jage vekk hakkespetten. I dag var det enda en ny inntrenger som syntes det fristet med egg eller unger. En svær kråke satt seg tilrette i treet. Min første innskytelse var å jage den vekk, men etterhvert bestemte jeg meg for å la naturen gå sin gang og heller se hva som skjedde. Heldigvis dro den sin vei før den fikk slått klørne eller nebbet i en godbit.







onsdag 20. mai 2015

Kom og se på hagen min



Minstemor viser stolt frem spirene i hagen sin til alle som vil se. 
Her er det storebror som beundrer pallekarmen hennes. 

onsdag 13. mai 2015

Etter regn kommer sol




Når skogbrannfaren er over, pollen er skyllet vekk og plantene har fått sitt kjenner jeg egentlig at jeg har fått ganske så nok av regn. Nå kan det gjerne bli sol noen dager, sånn at jeg får gått flere turer i skogen og vært mer ute i hagen.

I dag morges gikk jeg en ny sti, det er alltid spennende. Jeg fant både et drikkested for hester, tette tepper av hvitveis og gauksyre samt et og annet rådyr som ble forstyrret i frokosten. Stiene i skogene rundt oss snirkler seg rundt og deler seg hele tiden opp. Heldigvis har jeg google maps i lomma slik at jeg ikke går meg helt vill.





mandag 11. mai 2015

Vått ekorn



I dag er det vått i hagen, men det stopper ikke Petter Sprett. Han er innom hver morgen og spiser, men i dag ble det litt mye regn. Etter å ha spist litt stoppet han ved fuglebadet for å drikke.Dryppende våt og med skikkelig spiss på ørene. Etterpå spratt han opp på grillen der han ristet av seg vannet lenge og vel - akkurat som en hund. Dessverre fikk jeg ingen bra bilder av forestillingen, men dere får  bare tro meg når jeg sier at han var veldig søt!

fredag 8. mai 2015

Oppdatering fra pallekarmene

Fra venstre: spinat, plukksalat, reddik, gulrot, salatløk, dill, diverse persillesorter, timian,
estragon og løpstikke innerst i hjørnet. 


Det spirer og gror i pallekarmene. Plukksalat og spinat er på god vei, reddiken er allerede tynnet ut og snart er det gulerøttene sin tur. De fem største krydderurtene er jukset til og kjøpt inn på hagesenter - jeg synes ikke de jeg får til når jeg forkultiverer blir like bra. I helgen skal vi så enda mer.

Også i minstemors hage spirer og gror det. Sommerblomster er jeg litt mer uvant med å så fra frø, og jeg lurer på om vi må tynne ut for å få blomstring eller om det er greit å la det bugne.

Ferdigkjøpte fine, små og tette krydderplanter fra hagesenteret. 

Minstemors hage. 

torsdag 7. mai 2015

Herr og fru



Dompap er for mange en tradisjonell vinter- og julefugl. Hos oss er det på sommeren de fleste dukker opp. I fjor hadde vi opptil fem hanner i hagen samtidig. Kanskje de var fra samme kull? I år har et dompap-par allerede blitt stamgjester. Ser vi den ene er den andre aldri langt unna. Etterhvert vet vi at det endrer seg når det kommer egg i reiret og hunnen forsvinner for en periode. Enn så lenge er de kjærester som stadig vekk nyter serveringen ved uterestauranten vår. Regn ingen hindring.



onsdag 6. mai 2015

Innflyttere i fuglekassene

Fluesnapper-hunnen på vei inn i kassa. 


Hurra, det har kommet gjester til minst tre av fuglekassene våre. To par med svart-hvit fluesnapper og et kjøttmeispar har flyttet inn. Velkommen skal de være, håper det blir mange søte små fugleunger som vokser opp og besøker foringsplassen etterhvert. Det gjør jo ingenting om foreldrene fanger noen tusen mygg underveis heller!

fredag 1. mai 2015

Hils på Petter Sprett



Det spretne ekornet vårt har fått navnet Petter Sprett. Vi er ikke helt sikker på om det egentlig er en Petrine, men om hun tar med ungene sine som bevis skal hun få bytte navn. Petter spretter rundt i hagen på daglig basis. Han lar seg ikke skremme om vi er ute eller om de store ringduene slår seg ned på gresset. Han er rett og slett et lite turbotroll og når han spiser fra foringsautomaten er han virkelig et syn. Jeg visste at ekorn kunne klatre, men visste ikke at de kunne jumpe oppover en ganske så glatt trestokk, henge seg fast der i nærmere en halv time og spise solsikkefrø, sittende tilsynelatende i løse luften, noen ganger kun hengende fast i en fot. Jeg skjønner jo at han trenger mye mat så aktiv og akrobatisk som han er!