mandag 4. februar 2013

Ekornbesøk

Oj oj her var det mye god mat, hva skal jeg velge?
 
Endelig kan jeg by på bilder av hagens mest etterlengtede gjest. Vi har laget lokkemat for å friste han inn hit og sett spor etter han nylig så vi visste at han var i nærheten. Både i går og i dag har han brukt lang tid på bakken under foringsautomatene.Ekornet (Sciurus vulgaris) er en gnager som hovedsaklig lever i trær. Den store halen gjør at det er lett å kjenne igjen. Halen hjelper dyret å holde balansen når den hopper fra tre til tre, og den holder også ekornet varmt om natten når det sover. Ulike stammer kan ha varierende pelsfarge, men om vinteren blir den jevnt over mer grå. Om vinteren blir også pelsen tykkere, og hårene på ørene blir lengre. Et ekorn veier mellom 200 og 400 gram og er rundt 40 cm langt. Ekornet lager reir av kvister - eller det overtar et gammelt fuglereir. Dersom det er dårlig vær om vinteren kan ekornet bli i reiret sitt i dagesvis. Der gjemmer det seg også for farer; både mår, ugle og andre fugler kan ta voksne ekorn. Røyskatten tar ekornunger. Vanlig huskatt jakter også ekorn, og har sørget for at bestanden har gått kraftig ned i enkelte områder.

Favorittmaten til ekornet er nøtter, røtter og frø, men på våren kan det også ta egg og fugleunger. Det gjemmer maten sin litt her og litt der, og husker ikke alltid hvor den la godsakene. Ekorn har ikke revir, slik at flere dyr kan gjemme mat i det samme området.

Ekornet går drektig i 32-40 dager, og får unger når som helst i sommersesongen. Det er 1-7 unger i hvert kull, og ekornet kan få opp til 3 kull i året. De åpner øynene etter fjorten dager, forlater reiret etter 5-6 uker men dier enda noen uker til. Ungene holder seg i området der de blir født det første året.


2 kommentarer:

  1. Åh, for en storsjarmør! Jeg har fått en sånn luring på viltkameraet, men i hagen min har jeg ikke sett noen siden i høst. Men ekornmateren er fylt opp, sånn i tilfelle...

    SvarSlett
  2. Min vil ikke spise av ekornmateren, men foretrekker det som ligger på bakken og/eller i skåler litt her og der. Helt i orden for meg, bare han stikker innom. :D

    SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!