mandag 27. august 2012

Sopptur med barn

Aldri så galt at det ikke er godt for noe. Årets våte sommer gjorde at forhåpningene for sopphøsten var store. De siste to ukene har det imidlertid vært ganske tørt, og i forrige uke fant vi knapt noe sopp da vi tok med kurven ut på tur. Kantarellene var små og allerede tørket på rot. 
 
Så kom det litt regn igjen, og nå ser det straks bedre ut i skogen. Traktkantarellen er på full fart opp, og kantarellene ser friskere ut. Det ser ikke ut som piggsoppene tok skade av den midlertidige tørken. Den eneste sorten jeg savnet på gårsdagens tur var trompetsoppen. Den sto ikke der den pleier, jeg håper den bare er litt sen - og at ikke tørken ødela sesongen helt for den.
 
I går fikk ungene lov å være med å plukke sopp. Det synes de er spennende - og merkelig nok er ikke soppen så skummel å spise om de har plukket den selv. Når man tar med barn på sopptur er det viktig å fortelle dem at ikke all sopp kan spises. Jeg har lært mine barn at de aldri skal røre en sopp før jeg har sett på den først, og sagt at den er grei å plukke. Nå begynner de å bli gode på å gjenkjenne kantarell, og sånn som de hopper og spretter bort fra stien er det ofte de som kommer over de bortgjemte stedene der ingen har plukket før oss. 

 
 
Traktkantarell, kantarell, hvit piggsopp og rødgul piggsopp
 
 
Rødgul piggsopp, hvit piggsopp, kantarell, traktkantarell.

Traktkantarellen er lett å kjenne igjen og lett å plukke. Etter litt trening kan den kun forveksles med gul trompetkantarell. Begge to er imidlertid gode matsopper, så om man skulle ta feil er det ikke så farlig.
 
En liten babyfrosk som raskt fikk hoppe videre i lyngen.

 
Rødgul piggsopp trives på skyggefulle tørre steder i skogen. Her sammen med Gauksyre.
 
Gårsdagens fangst. På menyen i dag står finnbiff med nyplukket sopp og selvplukket tyttebær.En stor larve jeg aldri har sett før. Kanskje noen vet hva denne blir til? En svermer muligens?


2 kommentarer:

  1. Åh, jeg skulle gjerne vært med på sopptur! Det har jeg kun vært med på en gang før, og det var så koselig! Og ikke minst smakte soppen helt fortreffelig. Er dessverre ingen sopp- helt, så får holde meg unna... Jo, noen kantareller har jeg faktisk plukka da ;o)

    Ha en super dag, hilsen Elin (Ullværket på Epla)

    SvarSlett
  2. Elin; soppturer er absolutt koselige. Behagelig tempo og tid til å se seg rundt. Best å ta med seg noen som har gått soppkurs hvis man ikke er helt sikker ja. En god dag til deg også!

    SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!