tirsdag 8. oktober 2013

Kamera-action!Kamera har stått en uke i skogen og jeg og minstemor tok turen ned i går for å se om vi hadde fanget inn noen grevling. Å komme ned til hiet er alltid spennende - og vi passer på å bråke litt ekstra de siste tjue meterne sånn i tilfelle en grevling skulle være ute en tur. Jeg har fortsatt med meg laptopen ned i skogen, og etter å ha hentet minnekortet setter vi oss ved hiet for å se hva som har gått forbi siden sist. På den måten kan jeg enklere justere kameraposisjonen fra gang til gang i håp om å finne den ultimate plasseringen.

Den første filmen på kameraet var noe overraskende. Riktignok et dyr - men definitivt ikke en grevling; 


Vi håper pusen kom seg ut gjennom et annet hull, selv om kameraet ikke fikk fanget det opp. 

Neste treff var blinkskudd og akkurat det vi hadde håpet på; 


Det er i allefall grevling innom - men om de bor her nå er jeg fortsatt usikker på. Det var bare tre filmer med grevling fanget opp på en uke, og bare en om gangen. Området rundt hiet er stort og det kan selvfølgelig hende de går der kameraet ikke fanger de opp. Det håper jeg å finne ut av ved en ny kameraplassering. 

Det morsomste og mest overraskende på minnekortet var verken katt eller grevling men et dyr jeg bare har sett spor av i skogen før; 


To filmer av elgen med kort tid mellom hadde kameraet filmet - og nå når jeg ser nøyere på dem tror jeg faktisk det er to ulike elger. En ku og en kalv kanskje? Hva tror dere? Elgen så vi mye spor etter i fjor sommer - jeg håper kameraet fanger den flere ganger i månedene som kommer. Jeg vet at mange er redd for å møte på elgen i skogen, og jeg er muligens litt smågal som tenker at det bare hadde vært skikkelig kult. Det er forøvrig ikke første gang grevlingene har besøk av andre arter ved hiet. Tidligere i sommer fanget kameraet opp en rev.  

3 kommentarer:

 1. Så gøy!! Dette med katten er ikke utypisk det jeg har observert når jeg har vært ute med grevling. Katter er veldig interesserte. De kan fotefølge grevling i timesvis og gå og sjekke ethvert sted grevlingen finner mat når den er ferdig med å slafse og har gått videre. Og jeg har hørt andre fortelle at de ser at de kan gå inn i hiene og komme ut igjen. Håper denne vakre pusen enten fant en annen utvei eller kom så fort at kameraet ikke rakk å ta det :-). Det ble vel i hvert fall ikke noe kamp i hiåpningen, og det er jo bra :-D.

  Ellers stemmer det også med det vi observerte her i Trøndelag (riktignok for mange år siden nå) at en og en grevling besøkte hiene med noen dagers mellomrom, fordi de hadde mange hi og ikke bodde i så store grupper med mindre det var unger med. Morsomt!! Det blir spennende å se når du flytter kameraet! Det kan jo også være at andre åpninger er mer foretrukket. Ser du forskjell på slitasje utenfor de?

  Så moro med viltkamera på grevlinghi!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er så spennende å høre om dine grevlingerfaringer! Ikke særlig skvetten katt nei, og helt sikkert ikke fremmed for grevlingen. Jeg ser definitivt ulik slitasje på de ulike inngangene - til nå har vi funnet seks stykker. Nå tror jeg de har begynt å bruke et par av dem til latrine også. Gleder meg til det kommer litt snø sånn at jeg forhåpentligvis får sett mer aktivitet på hvor det er mest spor. Med mindre de går i hi med en gang det blir kuldegrader. Har du noe erfaring med det?

   Slett
 2. Det er vel en av de tingene jeg har lite erfaring med. Jeg vil tro at de ikke går i hi ved første snøfall, da det gjerne tiner og snør noen ganger og det godt kan finnes mat ute en liten stund til. Og da går de vel rett og slett ut for å spise litt i nærheten. Med mindre det blir barfrost en stund først. Barfrost gjør det nok mindre interessant å lete etter mat så da går de vel og legger seg når de synes det har blitt kaldt nok. Det er nok ikke uvanlig at de tusler ut i mildværsperioder heller.

  Det eneste jeg har observert ved hi på vinteren var at da sola hadde begynt å komme ved ett av dem vi besøkte kom det plutselig tråkk foran hiåpningen selv om det var meteren snø eller mer. Men de gikk ikke lenger. Som om de kom ut og satt og så på verden og så gikk inn igjen og la seg :-). Slikket litt sol og koste seg, tenker jeg.

  Det blir spennende å se hva som skjer ved ditt hi hvis kameraet får stå oppe en stund utover "tidligvinteren".

  SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!