søndag 10. august 2014

Athen med barnVi  bestemte oss for å ta en storbyferie på tampen av Hellasoppholdet vårt, og har tilbragt tre dager og fire netter i Athen. Da vi bestilte turen på vårparten var sommertemperaturene langt unna og vanskelig å forestille seg. Etter hvert som turen nærmet seg, og alle så på oss med skrekk i blikket da vi sa at vi skulle ta med oss ungene til Athen i juli, lurte vi på om vi hadde gjort noe dumt. Det viste seg at Athen i juli er helt greit og faktisk mer enn det også. Temperaturen var heldigvis bare rundt 30 grader og litt overskyet. Vi har storkost oss, og alt er mulig med nok mange drikkepauser, ispauser, skyggefulle stopp, kjeks i sekken og morsomme fakta om stedene vi ser. Hotellrom med aircondition sentralt plassert, og siesta på rommet under de varmeste timene midt på dagen er også lurt. Vi bodde i bydelen Kolonaki, på hotell Periscope. Det går både busser, tog, trikker, hop-on-hop-off busser og små tog i gatene i Athen. Vi holdt oss i bykjernen og brukte kun taxi til og fra flyplassen. Vi syntes området var såpass lite at det gikk fint å gå, dette gav oss også bedre oversikt enn om vi skulle bruke offentlig transport.

Dette er våre tips til hva man kan gjøre i Athen med eller uten barn;

1) National gardens. Blomstringen foregår riktignok på våren, men selv midt på sommeren er denne grønne flekken midt i Athen med skyggefulle steder, rennende vann, dammer og fontener verdt minst et besøk. Vi stakk innom flere ganger hver dag. Det finnes en liten samling med dyr der også, noen geiter, kaniner, duer og andre fugler. Ikke den store opplevelsen, men helt i orden. I en av dammene er det skilpadder, noe våre barn syntes var mer eksotisk og spennende. I tillegg flyr det papegøyer rundt i selve parken, hvis man har øynene med seg. I et hjørne av parken er det en fin lekeplass hvor både 6-åringen og 9-åringen koste seg. Ta med drikke og eventuelt noe å spise, for det er ikke å oppdrive inne i parken.

Klar tale på en benk ved skilpaddeammen.

2) Plaka. Gamlebyen med sine trange gater og mange morsomme butikker er fin og skyggefull selv midt på dagen. Souvenirene var faktisk billigere her enn på Kreta.

3) Gå fra Plaka via Monastiraki og få med dere loppemarkedbodene. Ikke mye dansk design til mor, men likevel spennende. Her ligger også en hel gate med antikvariater og brukthandlere for den som er på jakt etter greske og engelske bøker.

Fuglebutikk hvor de både hadde blåmeis, rødstrupe og grønnfink til salgs. De har det nok bedre i hagen hos oss.

4) Etter Monastiraki kommer man til Apostolou Pavlou - Athens lengste gågate hvor man får sett Akropolis fra alle vinkler. Det er også flere andre ruiner langs gaten. Vi tok flere stopp med is og drikke, samt slo oss ned under oliventrær for å høre på gamle menn med enda eldre greske instrumenter. I enden av Apostolou Pavlou kommer man til inngangen av Akropolis, også er man i Plaka igjen.

5) Akropolis må besøkes når man er i Athen. Både turen opp, beliggenheten, utsikten og monumentene er fantastiske. Akropolis åpner klokken 08:00 og for å slippe den verste heten og de store menneskemassene er det lurt å være der så tidlig som mulig. Ta med drikke opp - og gjerne litt å spise også.


Akropolis tidlig på dagen, med relativt lite folk og mulighet for å finne skygge.

6) Nedenfor Akropolis ligger Akropolismuseet. Jeg har hørt ulike meninger om dette bør besøkes før eller etter selve Akropolis, men legger en stemme inn for etterpå. Det var gøy for ungene å se  hvordan monumentene de akkurat hadde besøkt har sett ut på forskjellige årstall og epoker. Det var også enklere for dem å sette tingene de så på museet  inn i en sammenheng etter å selv ha vært oppe på høyden. Museet er for øvrig utrolig fint og moderne. Dersom man ikke har tid til å gå gjennom samlingene bør man i allefall ta en tur til inngangspartiet og få et glimt av utgravningene som foregår under museet. Båte ute og inne i museet er det glassgulv flere steder slik at man kan se ned på disse.

7) Helt inntil murene på nordsiden av Akropolis ligger bydelen Anafiotika. Her er det trange kalkede gater, blå detaljer, masse planter og en helt annen følelse enn i resten av byen. Det er nesten som å være tilbake på en gresk øy. Man kan også gå opp til Akropolis via denne bydelen.


Koselige smug i Anafiotika med Akropolis i bakgrunnen.


8) Arkeologisk museum er verdt et besøk. Det er mange fine figurer og spennende historier - og man trenger jo ikke studere alt like nøye. For barn som liker å tegne kan en tegneblokk være fin å ha med, det er lettere å studere detaljene på enkeltting da, også får de voksne tid til å gå litt på egenhånd.


Ung kunstner på arkeologisk museum.

9) På vei til arkeologisk museum gikk vi forbi trioen National Library of Greece, Athens university og Academy of Athens. Disse ligger på rad og rekke og er alle designet av den danske arkitekten Theophil Freiherr von Hansen og utgjør til sammen hans berømte triologi av neo-klassiske bygninger. I tillegg stakk vi innom Central market, som viste seg å bare være et kjøttutsalg. Grisehoder i 34 grader var ikke helt vår smak. Denne delen av byen er mer bråkete og travel enn gamlebyen Plaka. Det er ikke så hyggelig å gå her som rundt Syntagmaplassen og ned mot Akropolis.


Nasjonalbiblioteket som dessverre var stengt.

10) Det er vaktskifte utenfor parlamentsbygningen ved Syntagmaplassen hver hele time. Morsomt å få med seg.

11) Området rundt Lycabettushøyden er også fint og grønt. Det finnes gangstier slik at man kan gå opp på fjellet. På hjørnet ned mot Kolonaki fant vi også en lekeplass, men de var låst da vi gikk forbi.


Sightseeing og kafeer. Severdigheter og is.


Ting vi har til gode til neste gang;
- Tur til havnebyen Pireus
- Strandtur til Glyfada
- Dagstur til Lake Vouliagmeni
- Dagstur til Kifissa
- Ta banen opp til Mount Lycabettus
- Dagstur med båt til øyene Poros, Hydra og Egina i den Saroniske gulf
- Besøke Hellenic childrens museum (som dessverre hadde stengt da vi var i Athen)

Alt i alt vil vi absolutt anbefale å tilbringe mer enn en dag i Athen dersom man er på gjennomreise fra en av øyene. Vi tror at byen lett kan oppleves skitten og ståkete dersom den bare er et "venterom" og man ikke tar seg tid til å bli litt kjent og utforske.


Kunst på gata i Athen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!