mandag 17. september 2012

Spettmeisen - hagens superhelt

Vi har matet fuglene i fem dager, og allerede er det et yrende liv utenfor. Det er så gøy! Menyen er utvidet til nøtter og frø i tillegg til meisebollene. Som nevnt tidligere vil jeg i år bruke bloggen til å holde oversikt over hvilke fugler vi får besøk av, og til å lære meg mer om de ulike artene.

Denne ukens hedersgjest fra Ugleskogen er spettmeisen. Da de første meisebollene ble hengt ut var det spettmeisen (Sitta europea) som var først på pletten.

Utseende og lynne: Spettmeisen er ikke en meis, men en spurv. Den  har tett kroppsbygning, kort hals, korte vinger, langt og rett nebb; beina er korte og føttene velutviklede med kraftige klør. Særlig baktåkloen er lang. Den svarte streken over øynene ser ut som en maske, og gir den superheltstatus hos ungene. Dette er den eneste norske fuglen som kan klatre rett ned en trestamme med hodet først. Den suser opp og ned trestammene på jakt etter larver, og skremmer vekk andre som måtte nærme seg. De er ganske bøllete på foringsplassen også. Etablerte par forsvarer territoriet sitt hele vinteren.

Tilholdssted: Unngår ren barskog og er sterkt knyttet til løvskog. Særlig liker den områder med mange gamle trær.

Alltid på vakt og forlater gjerne matfatet for å jage vekk konkurrenter.
Spettmeisen i kjent positur. Av alle fuglene på fuglebrettet er det den som roter mest. Den freser frøene utover - noe de fuglene som kun spiser fra bakken setter pris på.

Spiser: Insekter, frø og nøtter. Setter fast nøtter i sprekker på trærne og hakker dem i stykker mens den sitter på oversiden med hodet vendt nedover. Gjemmer også unna mat på lagringsplasser under barkebiter.

Redebygging: Naturlige hull i trær. Dersom inngangen er for stor, mures den igjen til passe størrelse med spyttblandet leire. Reiret bygges av visne blad oppå en base av barkebiter. 6-11 egg som ruges i ca 14 døgn. Ungene mates i ca 24 døgn før de blir flyvedyktige.




Vi hadde spettmeis i fuglekassa i vår, og slik så reiret ut da vi ryddet opp etter utflytting.



 
Og til slutt en liten filmsnutt av en spettmeisfamilie jeg traff 15.mai i år;
 





Disse har besøkt oss hittil denne sesongen;

1) Spettmeis
2) Kjøttmeis
3) Sort-hvit fluesnapper (eller dvergfluesnapper?) (hunn)
4) Blåmeis
5) Skjære
6) Gråtrost
7) Flaggspett
8) Svartmeis
9) Løvmeis
10) Bokfink

(Kilde: "Fuglene våre" av Carl Fredrik Lundevall, Høgskolen i Volda og egenerfaring)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!