fredag 2. november 2012

Konglekuler

Jeg er kongloman og synes kongler er noe av det absolutt fineste i skogen. Jeg bruker dem i dekorasjoner ute og inne året rundt, men ekstra mange kommer frem til jul. Konglekuler er dekorative og morsomme å lage. Jeg har laget meg noen til årets juledekorasjoner, og lagt noen ut for salg i Eplabutikken.

De av dere som bor på steder hvor snøen enda ikke har lagt seg kan gå ut og plukke kongler allerede nå. Høsten er den beste tiden for kongleplukking. For de som ikke kan plukke kongler selv vet jeg at jeg har sett kongler til salgs hos både Kremmerhuset, Panduro og ulike blomsterbutikker.


Konglekuler


Slik kan du lage dem selv

1)      Ta med deg en stor kurv, smør niste og gå en tur i skogen. Hold utkikk etter trær som bærer kongler og let under dem. Konglene du bruker på kulene kan ikke være alt for gamle – da er de så sprø at de knuser i det du limer dem på. Årets eller fjorårets kongler er fint. Kongleplukking er best å gjøre når det ikke er blader på trærne – i allefall når det gjelder orrekongler. Da kommer man lettere til, ser bakken lettere og får øye på alle kvistene med kongler som har satt seg fast i omkringliggende småtrær.

2)      La konglene tørke  slik at all fukt og alle småkryp forsvinner fra dem. Jeg lar de ligge i en tøypose et par dager, deretter putter jeg dem i en tett boks. Der får de ligge i minst en måned før jeg bruker dem i dekorasjoner.

3)      Mal isoporkuler i ønsket størrelse sort eller brun. Er de hvite synes det lett dersom det blir en bitteliten glippe mellom enkelte kongler.

4)      Gjør klar limpistolen. Ha mange patroner tilgjengelig, det går unna! Jeg foretrekker limpistol fordi den er lett å jobbe med og har hurtigtørkende lim. Annet lim kan helt sikkert også brukes.

5)      Start med å lime en kongle fast der det er hull i isoporkula. Lim deretter kongler fast i ring rundt denne så tett som du klarer. Miks størrelsene slik at kulen får et litt ujevnt preg. Kongler i ulik størrelse gjør det også lettere å få konglelaget helt tett.

6)      Fortsett til hele kulen er dekket. La den tørke skikkelig, gå over og lim på små kongler dersom det har blitt noen glipper. Klipp til bånd i ønsket farge, eller bruk den som dekorasjon uten bånd. Tips
- Dersom konglekulene skal brukes utendørs anbefaler jeg at de spraylakkeres med
gjennomsiktig lakk ment for utendørs bruk og legges under tak.
- Eksperimenter med isoporkuler av ulik størrelse– og kongler fra ulike typer trær.
 


Disse er laget av orrekongler
 
 
 
 

4 kommentarer:

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!