onsdag 10. oktober 2012

Flaggermusfakta og nye markører

En sint liten tass vi fant på flaggermusvandring for noen år tilbake.


Flaggermus (Chiroptera) er de eneste pattedyrene som kan fly. De første flaggermusene vi kjenner til fantes for over 50 millioner år siden, og siden da har de forandret seg lite. Forskerne er usikre på hvilke dyr flaggermusene stammer fra. De deles inn i to undergrupper; storflaggermus (flyvehunder) og småflaggermus. Storflaggermusene finnes i Afrika og Sørøst Asia. De kan ha et vingespenn på opp til 1,5 meter og spiser hovedsaklig frukt. Småflaggermusene er en større gruppe, og er de vi finner i Norge. Disse har ansikter som ligner på mus, og de fleste artene spiser insekter. I denne gruppen finnes det også flaggermus som spiser fisk, nektar og blod.

Flaggermusens latinske navn, Chiroptera, er satt sammen av de greske ordene cheir og ptera som betyr henholdsvis hånd og vinge. Dette er ganske beskrivende for dyrets mest fremtredende trekk; armen og hånden som er omdannet til en vinge. En flaggermus kan fly så fort som 50 km/t og den orienterer seg ved hjelp av lyd. Den skriker mens den flyr, og ved hjelp av ekkoet den får tilbake "ser" den hindringer. Det er også slik de fanger insekter.

Flaggermus er svært vanskelige å artsbestemme, og det trengs mye trening. Vær varsom ved håndtering av flaggermus. Selv om det ikke er påvist rabies hos flaggermus i Norge anbefales det at man bruker hansker. Skulle du komme over en skadet flaggermus eller en flaggermusbestand setter foreningene som jobber med flaggermus i Norge pris på informasjon om dette.

I osloområdet finnes det i allefall to foreninger man kan kontakte for å bli med på flaggermusvandringer; Nordisk informasjonssenter for flaggermus (NIFF) og Norsk zoologisk forening. Å se disse små kjappe pelskledte dyrene på nært hold, bli kjent med hvordan man skiller dem fra hverandre både på nært hold og på avstand er en opplevelse verdt å få med seg.Nye maskemarkører lagt ut i butikken - inspirert av flaggermus, høst og halloween.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!