lørdag 3. november 2012

Blåmeis - trives i flokk

 

En blåmeis kommer sjelden alene. Den har alltid med seg minst tre slektninger eller venner, og de vet å ta for seg av det som finnes på matstasjonen. Er det ikke mer frø igjen spiser den gjerne både fett og nøtter. Den er av de minst skvetne fuglene, og lar seg ikke skremme av et lekende barn eller to i nærheten.
 
Blåmeis (Parus caeruleus)
 
Utseende og lynne: Blåmeisen er 12-13 cm lang. Kjønnene er nesten like, men fargene er svakere hos hunnen. Den kan ligne på kjøttmeisen, men har blå isse der kjøttmeisen er sort. Ungfuglene har blassere farger, gullhvite kinn og mangler bryststripe.
 
Tilholdssted: Blåmeisen er mer knyttet til løvskog enn kjøttmeisen. I Norge er blåmeisen vanlig opp til Steinkjer, men den har blitt funnet lenger nord også. De eldre fuglene er mer stedbundne enn de yngre, men også de kan trekke sørover til Sverige eller Danmark.
 
Spiser: Blåmeisen lever hovedsaklig av insekter og frø. Om vinteren spiser den også spekk og talg.
 
Redebygging: Arten er en huleruger som hovedsaklig bygger reir i naturlige trehull - høyt oppe i et tre eller i en fjellsprekk, en fuglekasse eller et murull. Reiret består av mose og strå foret med fjær og hår. I midten av mai legges det 8-12 egg, de ruges av hunnen i 13-16 døgn og ungene forlager redet etter ca 20 døgn. Blåmeisen har ofte et nytt kull i midten av juni eller i juli.
 
Oppdatert 01.05.2013: Her finner du en kjempefin video som viser noen av blåmeisens rugetriks.
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!