søndag 23. februar 2014

Bok: Sportegn fra dyr



Denne boka fant jeg på mammutsalget til halv pris på Gardermoen før vi dro til Tromsø. Den underholdt meg hele flyturen og er også morsom og lettfattelig for ungene. I tillegg til oversikt over ulike spor ulike arter etterlater seg gir den en kort beskrivelse av artene og blir dermed også et mer omfattende oppslagsverk. Boken tar for seg både fotspor, ekskrementer, gnage- og skrapemerker, hull i trær og maurtuer, gulpeboller, hi og hull, reir, fjær, dyretråkk og spisespor.

Å gå i skogen når man ikke bare leter etter dyr - men også har øynene oppe for spor etter levende vesener - gjør skogsturene mye mer spennende. Særlig på skogsturer sammen med barn kan det lett bli så mye lyd og leven at dyr og fugler forsvinner lenge før vi får sjans å se dem. Sporene etter dyr og fugler er ikke redd for å bli sett, og gjør at ungene får dyre- og fugleopplevelser på turen likevel.

Da vi var i fjæra så vi massevis av ferske spor i nysnøen. Det var morsomt å følge dem og se hvordan dyrene hadde bevegd seg og hvor det så ut som de holdt til under snøen. Vi klarte ikke å artsbestemme alle sporene - særlig disse gav oss hodebry;




Etter å ha sett litt på aktuelle kandidater i boka fant vi ut at den som nok hadde tatt en tur i fjæra før oss samme dag var en mink;


Sportegn og fakta om minken. 


Jeg skal innrømme at jeg ble litt irritert over å ikke ha viltkamera tilgjengelig - neste gang må vi forsøke å ta det med og montere det opp på begynnelsen av ferien i håp om å få noen blinkskudd mens vi er her. Det er gøy å se spor, men det er også gøy å se hvem som lager dem.


Gevir.


Hi og hull i bakken. 


Gaupespor, utbredelse og lignende arter. 


Gnagespor på nøtter. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!