onsdag 3. april 2013

Vi har ikke ellediller eller krokofanter....

... men vi har en grevling i hagen!


Jeg hørte at det tuslet og taslet i hagen da jeg åpnet terrassedøren forleden kveld. Knappe to meter foran meg sto det et dyr, og vi ble stående og se på hverandre en stund før jeg ikke klarte å holde meg mer men ropte "grevling i hagen!" og den løp sin vei. Da vi åpnet døren noen minutter etterpå var den der igjen, og nå klarte jeg å holde munn. Den stakk innom flere ganger i løpet av kvelden, tydelig sulten og kanskje nyoppvåknet? Jeg tror ikke at solsikkefrø pleier å stå høyt i kurs hos grevling, men hvem vet.

Da jeg begynte å ta bilder av den fortsatte den bare å spise, og selv da jeg sa "hei du" gikk den bare en halv meter mot skogen før den snudde seg og så på meg. Utrolig spennende besøk - og litt skummelt også kjente jeg. Håper den får spist seg opp slik at den ikke er like uredd om jeg møter den i skogen en annen gang.

Grevling (Meles meles)

Grevlingen er et kraftig mårdyr som er lett å kjenne igjen på både kroppsbygning og de svarte og hvite stripene over hodet. Grevlingen blir 60-90 cm lang, av dette er 15-20 cm hale. Den ligger i hi om vinteren, til forskjell fra foreksempel flaggermus, hoggorm og pinnsvin som går i dvale. Mens dyr som går i dvale senker stoffskiftet og lar alle kroppsfunksjoner gå langsomt, kan dyr som går i hi sove flere døgn i strekk men våkne opp for å gå seg en runde og forsøke å finne næring. Hi kalles også vintersøvn, og benyttes av blant annet bjørn og ekorn i tillegg til grevling. De velger denne tilstanden fordi de har problemer med å finne næring i løpet av vinteren, og forbereder seg med å spise seg opp kraftig før vinteren kommer. Det er rapportert om grevlinger som veier rundt 15-20 kilo før vinteren, og bare 7 kilo når våren kommer.

Grevlingen lever i familiegrupper og markerer revir. Den er hovedsaklig aktiv om natten. Ungene fødes normalt i mars/april. Kullene er på 2-5 unger.


 
 
Grevlingen spiser egg, fugleunger, røtter, insektslarver, meitemark og også snegler. Den er velkommen innom utover sommeren for å ta for seg av sistnevnte. Det er forøvrig nok av solsikkefrø og ta av også - selv om de fleste er frosset fast i lag på lag med is. Vi har forsøkt å rydde opp etterhvert, men nå gleder jeg meg til det smelter og jeg kan få raket opp og fjernet skallene mer jevnlig. 

2 kommentarer:

  1. Skvetter like mye vær gang jeg møter på en grevling, av og til skvetter den grevlingen like mye som meg. Er ikke redd for grevling, syns de er veldig søt dyr, men blir aldri helt vant til at de hopper ut av busker og kratt i hagen :) Den var sikkert på sin første tur ute i år, på leit etter noe snacks :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har bare sett grevling en gang før, og da løp jeg på en i skogen. Den ble nok redd, men løp mot meg og ikke fra meg. Det var ganske skummelt - og det endte meg at jeg løp tilbake samme vei jeg kom - fikk i allefall høy puls så det var en effektiv treningsøkt ;)

      Slett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!