mandag 12. august 2013

Fugleportrett: Storskarven




Storskarv (Phalacrocorax carbo) er en kystbunden dykkende sjøfugl som tilhører gruppen skarver en familie i gruppen pelikanfugler. Det finnes to undergrupper storskarv i Norge. I Tromsø finnes det kolonier flere steder - og de er enda en av de tingene jeg tok som en selvfølge da jeg vokste opp og som etter noen år borte oppleves som spennende og eksotisk.

Storskarven er en trekkfugl som kan bli opp mot en meter lang. Vingespennet er 130-160 centimeter og fuglen veier mellom 2 og 3 kilo. Beina er korte og sitter langt bak på kroppen noe som er karakteristisk for gode dykkere. Skarven har en fjærdrakt som suger til seg vann, til forskjell fra andre dykkere som har vannavstøtende fjærdrakt. Dette gjør skarven til en av havets aller beste dykkere da den ikke trenger bry seg om oppdrift fra fjærdrakten. Den er kjent for å kunne dykke svært langt ned og har blitt sett jaktende på en makrellstim. Den regnes som en sosial fugl som er lett å lære opp.

Den sorte og lett gjenkjennelige fuglen trives langs kysten og ved større innsjøer og elvemunninger der maten er lett å få tak i på grunna. Storskarven hekker i kolonier som kan bli store, gjerne opp til flere hundre par. Eggene legges fra april til juni og derfor man kan minne alt fra egg til flygedyktige unger om man besøker en slik hekkekoloni. Den bygger reir av kvister og plasserer det oppe i et tre eller på en berghylle. Hunnen legger vanligvis 3-4 egg som er lys blågrønne i fargen. Den ruger i ca 27 dager og ungene blir i reiret i ca 50 dager.




1 kommentar:

  1. Flotte og spennende fugler! Det var gøy å lære noe nytt om skarven! :) Ha en fin dag, du!

    SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!