Enda et par vårlige maskemarkører inspirert av fugler er lagt ut i butikken. 10 markører i vårlige pasteller som hjelper deg å holde orden på hvor du er i mønsteret, når du skal felle og øke og når omgangen begynner. Du finner dem på Epla.
torsdag 28. februar 2013
tirsdag 26. februar 2013
Grønnspetten - vårkurtiseringen har startet
Grønnspett (Picus viridis)
Utseende: Grønnspetten er 35-37 lang og er på grunn av fargene lett gjenkjennelig. Den forveksles av og til med gråspetten som har mindre sorte tegninger i ansiktet og en rød panneflekk der hele issen er rød hos grønnspetten. De unge grønnspettene har svakere farger og er mer spettete. Kjønnene er nesten like, men hannen har en rød stripe i den sorte skjeggstripen som hunnen ikke har. Grønnspetten sees (og høres) ofte i flukt, der den gulaktige overgumpen (nederst på ryggen mot stjerten) synes godt. I motsetning til Flaggspetten trommer denne hakkespetten sjelden.
Tilholdssted: Fuglen trives i gammelt kulturlandsskap, løv og blandingsskog samt parker og skogholt. I Norge er den ganske vanlig opp til Bodø, men observeres bare sporadisk lenger nord. Standfugl som enkelte år trekker sørover.
Føde: Grønnspetten lever stort sett av maur, og sees derfor ofte på bakken. Selv vinterstid finner den frem til tuer under snøen og hakker hull på dem. Da kan den grave seg opp til en halv meter ned i bakken for å hente ut maur med den 15 cm lange tungen sin. Vintre hvor det kommer mye snø kan gå hardt utover bestanden. Den tar også larver i morkne stubber og kan spise rognebær om høsten.
Redebygging: Begge kjønn bruker omtrent en måned på å hakke ut reirhullet som ligger høyt oppe i et løvtre. Ofte begynnes gamle reir. 4-9 egg legges i midten av mai. De ruges av begge foreldrene i 17-19 døgn. Ungene mates med maur inntil de blir flygedyktige og kan forlate reiret når de er i underkant av en måned gamle. De mates enda noen uker.
Disse artene har
besøkt hagen hittil i 2013;
(Trykker du på
navnet til fuglene kommer du direkte til artens fugleportrett)
1) Spettmeis
2) Kjøttmeis
3) Blåmeis
4) Skjære
5) Flaggspett
6) Svartmeis
7) Løvmeis
8) Svarttrost
9) Nøtteskrike
10) Pilfink
11) Grønnfink
12) Kråke
14) Dompap
15) Grønnspett
16) Stjertmeis
17) Toppmeis
18) Grønnsisik
mandag 25. februar 2013
Vårfølelse - og nye verktøy for de som strikker
Jeg har laget et nytt sett med maskemarkører og omgangsteller som også er inspirert av fugler og vår i farger og design. Du finner det i butikken min på Epla.
søndag 24. februar 2013
fredag 22. februar 2013
Etterlengtet solnedgang
Vi er på vinterferie, og det er lite som kan måle seg med himmelen i Tromsø i ukene etter at sola har kommet tilbake fra sin vinterferie.
Den møtes med gjensynsglede over hele byen, og takker for oppmerksomheten med noen solnedganger som det virkelig svinger av;
onsdag 20. februar 2013
Meisefest
Blåmeisene lar seg ikke stoppe av at frøpakken var merket med bilder av undulater. De elsker meisebollene som står på menyen i februar.
mandag 18. februar 2013
Islyktkavalkade vinteren 2012/2013
Mange ulike islykter har pyntet opp hagen denne vinteren. Dette er noen av dem jeg har vært mest fornøyd med.
Nå er temperaturen så ustabil at formene nok får en pause frem til det blir høst og vinter igjen.
søndag 17. februar 2013
lørdag 16. februar 2013
X-faktor blomsterutgaven 2013 - Gul!
Hvem kan motstå en høy og strålende solsikke som står og vipper i solveggen? Selv da jeg hadde hage på to kvadratmeter mange meter over bakken dyrket jeg solsikker. Første sommeren i eget hus hadde jeg planer om enorme mengder høye solsikker langs den ene veggen. Stor var skuffelsen da ingen kom opp. I ettertid har jeg skjønt at disse blomstene er litt lunefulle. Solsikkene i hagen min er nemlig så godt som umulig å forutbestemme. De dukker opp der jeg minst venter, og viser seg ikke der jeg har stukket ned frø. Jeg har en anelse om at småfuglene og skogsmusa har en finger og en fjær med i spillet. I tillegg er min erfaring at (planlagte) solsikker liker å starte livet sitt i en potte. Da er det lettere å få den til å trives når jeg planter den ut på friland. Eller over i en større potte. Eksemplaret øverst har størstemann plantet på skolen og var det vakreste i septemberhagen min. Solsikken er min gule favoritt i hagen i Moseplassen sin konkurranse. De er så fine at selv fluene stuper kråke i dem!
fredag 15. februar 2013
Nye strikkepakker
Enten de skal gis vekk eller brukes til eget strikketøy er det mange som ønsker seg matchende omgangsteller og maskemarkører - eller matchende markører og håndarbeidspose. Inspirert av flere henvendelser rundt dette begynte jeg å sette sammen strikkepakker med produkter som passer sammen i farge og utforming. Tre nye er lagt ut i butikken nå. Til deg selv - eller noen andre som liker å strikke?
Trykk her for å komme til Ugleloftet sin butikk på Epla. |
torsdag 14. februar 2013
onsdag 13. februar 2013
Rådyr i hekken
At vi ikke legger ut mat betyr ikke at de ikke finner seg noe å spise likevel. Denne høsten og vinteren har vi ikke hatt noen skikkelig storm hos oss, noe som gjør at bladene på hekken fortsatt henger på. Disse bladene gresser rådyrene på, og når de tror at ingen ser dem tar de seg god tid;
Rådyr av hunkjønn kalles geit eller rå, og hannen kalles bukk eller råbukk. På sommeren gjør geviret det enkelt å se forskjell på kjønnene. Vinterstid kan man hos noen dyr se spor etter geviret, men det enkleste er å se på kjønnsbehåringen. Hos hunndyra er det en tydelig pensel nedover i det hvite partiet på dyrets bakkropp. Hanndyra har tilsvarende pensel under magen.
Dyra til venstre var de som besøkte oss i desember. Her sees tydelig spor etter gevir hos den ene. Til venstre ser du "penselen" som viser at det er et hunndyr. |
mandag 11. februar 2013
Herr og fru Dompap - lett å kjenne igjen
Herr og fru Dompap har endelig kommet på besøk. De tar seg god tid med maten, og foretrekker å få den servert på bakkenivå. Det kan se ut som det er solsikkefrøene som er mest populære. Dompapen er en av fuglene hvor det er lettest å se forskjell på kjønnene. Mens hannen har et knallrødt bryst med julestemning, har hans kone mer dempede farger. De liker seg godt sammen ser det ut som, kommer den ene er den andre aldri langt unna. Jeg håper de har sett at det også finnes bomuligheter i nærheten. Ikke mindre enn tre fuglekasser har vi hengt opp den siste uka.
Dompap (Pyrrhula pyrrhula)
Utseende: Dompapen blir 17-19 cm lang. Nebbet er kort og tykt, halen er lang og beina er spinkle. Ungfuglene ligner hunnen, men er mer brunaktige og mangler den sorte hetten.
Tilholdssted: Arten trives i både barskog og løvskog og finnes i mesteparten av Norge. Det er en stand- og streiffugl. Om vinteren forlater den de nordligste delene av landet. Da trekker den samtidig inn fra skogen til mer tettbebygde strøk og blir et vanligere syn i Trøndelag og på Østlandet.
Spiser: Dompapen spiser først og fremst bær, frø og kjerner, men om sommeren spiser den også insekter.
Redebygging: Reiret ligger godt skjult 1-3 meter over bakken, som oftest i en liten tett gran. Det er hunnen som bygger det og det er foret med hår, lav og røtter. I mai-juli legges 4-7 grågrønne egg med noen flekker og skjoler. Hunnen ruger rundt 13 døgn og ungene forlater reiret når de er 16-18 døgn gamle. De mates av begge foreldrene, og blir flyvedyktige et par dager etter de har forlatt reiret.
Disse artene har besøkt hagen hittil i 2013;
(Trykker du på
navnet til fuglene kommer du direkte til artens fugleportrett)
1) Spettmeis
2) Kjøttmeis
3) Blåmeis
4) Skjære
5) Flaggspett
6) Svartmeis
7) Løvmeis
8) Svarttrost
9) Nøtteskrike
10) Pilfink
11) Grønnfink
12) Kråke
14) Dompap
søndag 10. februar 2013
X-faktor blomsterutgaven 2013 - Hvit!
Det er ikke den mest prangende blomsten, ei heller den som blomstrer størst eller lengst. Det er imidlertid absolutt den mest etterlengtede blomsten. Min hvite favoritt er den jeg er ute og ser på flere ganger hver eneste dag når snøen forsvinner. Fra den første lille grønne tuppen bryter jordoverflaten, til det står tett i tett med grønne spir som etterhvert får hvite knopper. Og så - plutselig! Alle i blomst!
Krokusen er den ultimate vårblomsten, strategisk plassert under syrinbusken som er et av de første stedene i hagen hvor det blir snøfritt. Det er forhåpentligvis ikke mange ukene igjen før jeg igjen kan begynne å vente. Glede meg gjør jeg allerede!
X-faktor blomsterutgaven 2013 - Rosa!
Anne på Moseplassen oppfordrer alle til å vise frem sin rosa favorittblomst. Jeg drømmer meg gjerne tilbake til da hagen var full av farger, og gleder meg enda mer til våren etter å ha sett gjennom mappe på mappe med blomster. Min rosa favoritt fra hageåret 2012 er definitivt revebjellen. Den lille knøtteplanten gartneren lovet meg at tålte skygge viste seg å bli to meter høy og stortrives på hagens vanskeligste sted med skygge hele dagen og hard og dårlig jord. Der blomstret den faktisk i nesten tre måneder i strekk.
Det var ikke bare jeg som nøt synet av denne kjempen. Flere av naboene var innom for å beundre den, humlene summet ut og inn konstant og maurene storkoste seg. At revebjelle regnes som ugress for noen spiller ingen rolle for meg. Jeg håper bare det betyr at den har frøsådd seg i mengder sånn at naboene kan få en hver i 2013.
lørdag 9. februar 2013
Flaggermuslykt
Flaggermus er ikke bare noe som hører Halloween til på Ugleloftet. Inspirert av gruveturer og kirkeloft den siste tiden har jeg laget en islykt som jeg syns ble riktig så stilig. Jeg har lånt en flaggermus i myk gummi fra rommet til storebror - og lovet at han skal få den tilbake når det blir mildvær. Lykten kan selvfølgelig også lages i fryseren når Halloween nærmer seg, og brukes innendørs (med fat under) eller utendørs (dersom det ikke regner).
Dette er min absolutte favoritt islyktform. Den gjennomfryses relativt raskt, er lett å få ut av formen, kan brukes inne fordi den ikke inneholder så mye vann og den lager et nydelig stjernemønster i snøen eller på bordet. Du får kjøpt slike islyktformer blant annet her. Andre ideer til islykter finner du ved å trykke på denne linken.
fredag 8. februar 2013
Turmat: Baconpølser og bakt eple
En ny variant av pølse på bål ble testet ut forrige helg med stor suksess. Fylt med ost og surret med bacon ble vanlige grillpølser langt mer spennende for både store og små. Baconet holder osten på plass og klarer du å vente til flammene har roet seg litt er pølse og bacon ferdig stekt akkurat i det osten er smeltet.
Til dessert hadde vi bakt eple med kanel og sukker. Forberedes enklest når man pakker sekken; Fjern kjernehuset og skrell eplet. Del det i biter og vend alle bitene i sukker og kanel. Sett delene sammen til et eple igjen og legg litt smør i midten før du pakker folie rundt. Foliepakken legges rett på glørne og desserten er klar når pølsene er spist opp.
Nam nam!
onsdag 6. februar 2013
Flaggermusjakt på kirkeloftet
Det hender av og til at flaggermus i sommersesongen kommer inn i bygninger for å hvile seg på dagtid. De trenger ikke noen stor åpning, og de vanligste stedene å finne dem er under takstein, i sprekker mellom pipe og tak/vegg, på ubebodde loft, under takskjegget og inne i ventiler og vegger.
Abonner på:
Innlegg (Atom)