onsdag 13. februar 2013

Rådyr i hekken

 
Spor i snøen har fortalt oss at rådyrene jevnlig har vært på besøk i hele vinter. Som regel er de her tidlig om morgenen. I desember var første gang jeg klarte å ta bilde av dem, og forleden dag stakk de innom på nytt. Jeg bevisst ikke ut mat til rådyrene i hagen på vinteren. Våren kommer tidsnok, og da spiser disse dyrene nesten hva det skal være av blomster og krydderurter. Vi tar av og til med gulrøtter, bladpersille og andre grønnsaker ned i skogen, men jeg vil ikke lære dem til at det finnes mat i hagen.

At vi ikke legger ut mat betyr ikke at de ikke finner seg noe å spise likevel. Denne høsten og vinteren har vi ikke hatt noen skikkelig storm hos oss, noe som gjør at bladene på hekken fortsatt henger på. Disse bladene gresser rådyrene på, og når de tror at ingen ser dem tar de seg god tid;

  

Rådyr av hunkjønn kalles geit eller rå, og hannen kalles bukk eller råbukk. På sommeren gjør geviret det enkelt å se forskjell på kjønnene. Vinterstid kan man hos noen dyr se spor etter geviret, men det enkleste er å se på kjønnsbehåringen. Hos hunndyra er det en tydelig pensel nedover i det hvite partiet på dyrets bakkropp. Hanndyra har tilsvarende pensel under magen.


Dyra til venstre var de som besøkte oss i desember. Her sees tydelig spor etter gevir hos den ene. Til venstre ser du "penselen" som viser at det er et hunndyr.
 
Det hvite feltet bak på rådyret kalles "speilet". Dette sperres opp når dyret er redd, og varsler dermed andre dyr om at det er fare på ferde. Under flukten gjør speilet det enkelt å se hvor dyret foran løper.

1 kommentar:

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!