mandag 11. februar 2013

Herr og fru Dompap - lett å kjenne igjen



Herr og fru Dompap har endelig kommet på besøk. De tar seg god tid med maten, og foretrekker å få den servert på bakkenivå. Det kan se ut som det er solsikkefrøene som er mest populære. Dompapen er en av fuglene hvor det er lettest å se forskjell på kjønnene. Mens hannen har et knallrødt bryst med julestemning, har hans kone mer dempede farger. De liker seg godt sammen ser det ut som, kommer den ene er den andre aldri langt unna. Jeg håper de har sett at det også finnes bomuligheter i nærheten. Ikke mindre enn tre fuglekasser har vi hengt opp den siste uka.



Dompap (Pyrrhula pyrrhula)

Utseende: Dompapen blir 17-19 cm lang. Nebbet er kort og tykt, halen er lang og beina er spinkle. Ungfuglene ligner hunnen, men er mer brunaktige og mangler den sorte hetten.

Tilholdssted: Arten trives i både barskog og løvskog og finnes i mesteparten av Norge. Det er en stand- og streiffugl. Om vinteren forlater den de nordligste delene av landet. Da trekker den samtidig inn fra skogen til mer tettbebygde strøk og blir et vanligere syn i Trøndelag og på Østlandet.

Spiser: Dompapen spiser først og fremst bær, frø og kjerner, men om sommeren spiser den også insekter.

Redebygging: Reiret ligger godt skjult 1-3 meter over bakken, som oftest i en liten tett gran. Det er hunnen som bygger det og det er foret med hår, lav og røtter. I mai-juli  legges 4-7 grågrønne egg med noen flekker og skjoler. Hunnen ruger rundt 13 døgn og ungene forlater reiret når de er 16-18 døgn gamle. De mates av begge foreldrene, og blir flyvedyktige et par dager etter de har forlatt reiret.


 
Disse artene har besøkt hagen hittil i 2013;
 
(Trykker du på navnet til fuglene kommer du direkte til artens fugleportrett)

2) Kjøttmeis
4) Skjære
8) Svarttrost
10) Pilfink
11) Grønnfink
12) Kråke
14) Dompap
 




1 kommentar:

  1. Fine fuglene! Og fantastiske bilder. Hva slags kamera bruker du nå?

    SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!