mandag 21. juli 2014

DIY - lag et leketelt



Mine unger er som de fleste andre glad å finne seg bortgjemte steder og lage hytter av tepper under bord og mellom stoler. Både storebror og lillesøster liker å stikke seg vekk, lage huler, leke familie eller søke tilflukt når de har vannkrig. Dette gav meg ideen til å at det hadde vært morsomt med et slags leketelt i hagen, og etter et kjapt søk på nett fant jeg ut at dette nok både var økonomisk og best å lage selv - hvis jeg skulle få det akkurat slik jeg ville. Jeg tok utgangspunkt i flere telt jeg så når jeg bildegooglet og laget en slagplan sammen med mannen. Da vi hadde funnet riktig verktøy var reisverket til teltet laget på en ettermiddag. Teltduken består av rette sømmer og er enda enklere. Tilbehøret ellers er tatt fra restelageret mitt oppe på Ugleloftet. Dette er hvordan vi lagde leketeltet;

Du trenger:
2 rundpinner 150 cm lang i diameter 21 cm (til tverrliggerne nede ved bakken)
1 rundpinne 165 lang i diameter 21 cm  (til toppen av teltet)
4 sidepinner 130 cm lang
Borr i samme diameter som rundpinnene eller litt mindre
Pusseborr til å pusse inni hullene
Eventuelt fjærpinner til å holdet pinnene på plass dersom hullene blir litt for store
Teltduk (Jeg brukte et stoff med målene 145x300 cm)


Rammeverk: 
Borr hull i sidepinnene - vi har 10 cm over hullet øverst og 4 cm under hullet ned mot bakken. Puss hullene slik at pinnene enkelt lar seg træ gjennom. Monter teltet og tilpass duken etterhvert som du syr.

Teltduk: 
Jeg sydde inn langsidene først, så laget jeg en bred løpegang på den ene kortsiden. Deretter monterte jeg teltduken på ene siden og satte knappenåler på den andre slik at duken passer perfekt og sitter stramt nok. Løpegangene bør være brede (10-20 cm) - da er det enklere å få på duken på begge sider.

Tilpasninger:
Leketeltet kan også brukes innendørs, på verandaen, på rommet eller i stua. Det kan tilpasses størrelsen på barnet ved å gjøre pinnene kortere eller lengre. Rammeverket kan også males hvitt eller i en knallfarge hvis man vil. Du kan selvfølgelig også gjøre mye mer ut av teltduken enn jeg har gjort - man kan sy på vinduer, lage lommer på innsiden eller bruke materialer som blonder eller voksduk. Jeg lagde døråpninger av en blondegardin og matchende putetrekk av stoffrestene.  I tillegg kan det nok hende det dukker opp enda et telt i hagen - så kan man bo i hvert sitt og gå på besøk til hverandre!

For å klappe teltet sammen tar man enkelt og greit tak i den øverste rundpinnen og løfter opp. Da blir hele konstruksjonen flat og kan settes i bod, garasje eller bare under tak. Stoffet jeg har brukt kan vaskes på 60 grader. Det er derfor ingen krise om det blir skittent i lek eller vått ved vannkrig eller fordi  teltet står ute når det kommer en regnskur. I tillegg kan det byttes ut dersom det får rifter eller får jordslag.

Når materialene er kappet og hullene laget er det meste gjort.
Her trengs verken skruer eller spiker.

Topp-plankene kan rundes av dersom man har lyst og tid.
Jeg ville ha planken over teltåpningen lenger slik at det kan henge noe på den. 

Dersom noen av hullene blir litt store kan teltet stabiliseres med fjærpinner, eller R-kroker som vi kaller dem.
Tilpassing av teltduk. Pass på at du ikke klipper av for mye. 

Rette sømmer, enkelt og greit.
Tilpass etterhvert som du syr og prøv duken på når du har sydd løpegang til pinnen  i den ene kortsiden. 

Lag dusker av restegarn for en hippie-indianer look. 

Eiernes ønske om dører og mer privatliv ble imøtekommet med en gammel
blondegardin som er hengt over toppstangen og knytt fast til rammen.
Blir det mye vind lukkes den med klesklyper. 

6 kommentarer:

  1. Åj, for et superflott telt! Dette fikk jeg lyst å herme etter, for et lignende telt ville garantert falt i smak her i gården også! :) Tusen takk for oppskrift og inspirasjon! :)

    SvarSlett
  2. Det var et flott telt :)))))

    SvarSlett
  3. Takk for hyggelige kommentarer! Legg gjerne inn link eller bilde hvis noen lager telt etter vår oppskrift eller inspirasjon!

    SvarSlett
  4. Hei. Leketeltet ser så fint ut! Klarte du å holde det slik? Jeg prøvde å lage ette men det ble veldig fort salrygget. :(

    SvarSlett
    Svar
    1. Teltene (vi har to) er like fine og brukes fortsatt. Kanskje du har brukt for tynne rundpinner eller ikke strammet stoffet nok?

      Slett
    2. Teltene (vi har to) er like fine og brukes fortsatt. Kanskje du har brukt for tynne rundpinner eller ikke strammet stoffet nok?

      Slett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!