onsdag 8. april 2015

Humlene har våknetJeg har sett en og annen humle i hagen tidligere i år, men i dag har jeg observert flere. De er alle sammen treige og litt forvirret og jeg antar det er dronninghumler som har stått opp fra vinterdvale og ser seg om etter et sted å lage bol.

Akkurat som med veps er dronningene de eneste som overlever når vinteren kommer. Når vårsola begynner å varme våkner de til igjen og begynner å lete etter et egnet sted å utvide familien. Humlene har bodd under terrassen vår i flere år, og der er de hjertelig velkommen tilbake. Å være nabo til et humlebol kan ikke sammenlignes med å få et vepsebol i hagen. For det første lager ikke humla bol på samme sted hvert år. Humla oppfører seg heller ikke aggressivt rundt bolet sitt og lar oss sitte og spise i fred rett ved der de flyr inn. Humla ser ut til å orientere seg etter objekter når den skal finne inngangen til bolet. De ble nemlig veldig forvirret om vi flyttet på potter eller lyslykter som sto i nærheten av inngangen.

Humlen trenger hjelp - bestanden er sterk nedgang og det blir færre og færre av dem. Det har gått så langt at enkelte humlearter er i ferd med å bli helt utryddet. Humlen er viktig for pollineringen i i naturen og uten humler blir det mye mindre av både frukt, grønnsaker og frø. Humlebestanden lar seg lett påvirke av landbruk, skogbruk og andre aktiviteter. Humlens hovednæring er nektar og de samler pollen som mat til avkommet.For oss som har hage og uteplass er det viktig å tenke på at humla skal finne mat når den våkner etter vinterdvalen. Anne på Moseplassen har laget en god oversikt over humlevennlige planter.

Jeg vil oppfordre alle til å være forsiktig med de store, litt trøtte humledronningene som vi ser ute nå. Å ta livet av en slik er det samme som å ta livet av 400 humler i familien hun er i ferd med å starte.


PS. På Ugleloftets side på Facebook la jeg i dag tidlig ut en film fra nattens hendelser i hagen. Utover våren og sommeren vil det bli lagt ut flere filmer der enn her inne på bloggen. For å få statusen med bilder og filmer opp i newsfeeden din må du jevnlig like innlegg som legges ut fra Ugleloftet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!