lørdag 4. januar 2014

Ispels - Har nissen mistet skjegget sitt?

Etter sist frostnatt fant vi flere rare pinner i skogen. De var dekket av noe som så ut som skjegg eller tråder. Kunne det være nissen som hadde mistet skjegget sitt på vei til en velfortjent ferie?Da vi tok på trådene smeltet de, og vi skjønte at det var en type is - ikke en slags sopp som vi først antok. Litt googling forteller at dette fenomenet kalles ispels, trådis eller ganske så treffende - nisseskjegg. Det oppstår når vann i den ytterste delen av en grein fryser og presses ut gjennom porene. Trådene kan bli opptil 10 cm lange og du kan lese mer om det her


6 kommentarer:

 1. Næææ! Noe så morsomt! Slikt har jeg aldri sett før.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke vi heller! Så litt skummelt ut i begynnelsen, før vi fikk tatt (og smakt!) på det.

   Slett
 2. Stilig! Jeg tippet faktisk på at det var is før jeg kom til svaret ditt, men det var nå mest flaks da ;)
  Vann kan gjøre helt utrolige ting, og skape vidunderlige isskulpturer helt av seg selv!

  SvarSlett
  Svar
  1. Naturen lager de fineste tingene selv ja. Jeg tippet også på at vannet ble presset ut av porene da jeg skjønte det var is, og ble veldig stolt da jeg fikk det bekreftet da vi kom hjem. :)

   Slett
 3. Så spennende. Noe slikt har jeg aldri sett før eller hørt om. Morsomt å lære noe nytt! Nå må jeg holde øynene med meg når jeg er i skogen:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er mye spennende i skogen - og ofte er det ungene nærmest bakken som får med seg de små detaljene og som spør og løper utenfor stien.

   Slett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!