onsdag 5. august 2015

Oppskrift: Lag ditt eget urtesalt

Opprydning i pallekarmene.

Da vi kom fra ferie rant pallekarmene over av blant annet urter. Det er begrenset hvor mye vi klarer å bruke i salat og matlaging, så jeg bestemte meg for å lage mitt eget urtesalt. Jeg bruker som oftest urtesalt i stedet for vanlig salt når jeg lager mat, men til nå har jeg kjøpt (dyre) bokser på helsekosten. Det blir det slutt på nå for å si det sånn. Hjemmelaget er så mye bedre! Enkelt er det også.

Du trenger

 • Friske urter og eventuelt grønnsaker (Jeg brukte løpstikke, gressløk, luftløk, persille, bladpersille, oregano, timian, salatløk, hvitløk og gulrot)
 • Salt (Vanlig husholdningssalt - velg mellom finkornet og grovkornet)
 • Stekeovn og foodprosessor

Ta vekk de tykkeste stilkene fra urtene og alt det grønne til en grøt i foodprosessoren. Tilsett salt (jeg bruker 1/3 salt og 2/3 urteblanding). Spre blandingen ut over en eller flere stekeplater og la det tørke på 80 grader varmluft i ovnen til det er knustørt. Det vil klumpe seg i prosessen, men det gjør ingenting. Kjør blandingen i foodprosessoren enda en gang, og gi den en runde til i ovnen dersom den fortsatt er fuktig. 

Fordel saltet i glass eller bokser.

Du kan eksperimentere med mange typer smaker; chilisalt, sellerisalt, grønnsakssalt, soppsalt, hvitløkssalt eller det du måtte ha i hagen eller kjøleskapet. Skal du lage salt med sopp må soppen tørkes før den blandes med salt. Saltet holder seg i årevis i lufttett beholder.  


Chilisalt i rund boks og urtesalt i boksene bak.
Trompetsopp-salt i hvit skål. 

2 kommentarer:

 1. Kanskje jeg også skal prøve dette, jeg har masse urter i hagen. Hvor lang tid tar det å tørke det i komfyren ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det tok bare knappe to timer hos meg. Da hadde det klumpet seg litt så jeg kjørte det enda en runde i matmølla før jeg satte det inn i varm (men avskrudd) ovn over natta. For sikkerhets skyld.

   Slett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!