søndag 8. mai 2016

Trekantdrama ved fuglekassene

Det er ikke alltid enkelt å være småfugl med reir i skogen. Det er mange farer som truer, både fiender på to og fire bein - med og uten vinger. Flere dyr og fugler spiser både egg og unger. 

For å hjelpe småfuglene har vi hengt opp flere fuglekasser på trærne i nærheten av huset. Kassene er populære, og kjøttmeis og blåmeis er ofte tidlig ute med å sikre seg plass. De siste årene har også et par med sort-hvit fluesnapper vært interessert i husrom. Siden de tilbringer vinteren i sørligere strøk, må de ofte ta til takke med de minst populære kassene når de kommer susende litt etter de fastboende. I år har kjøttmeisen sikret seg stamstedet, og vi tror det bor en blåmeis i fluesnappernes fjorårshjem. Herr og fru fluesnapper har dermed flyttet inn i en kasse en knapp meter unna kjøttmeisen. Denne kassen er nok hengt opp i tetteste laget innpå kjøttmeisenes kasse, men i nøden spiste.. fluesnapperne fluer. Nå bor de tett på, og det byr på litt krangling. Parene jager hverandre bort fra trærne og bytter på å henholdsvis jage, flykte og ignorere hverandre.

Flere ganger om dagen brytes imidlertid mønsteret. Det er når herr eller fru hakkespett stikker innom foringsautomaten. Etter en solid mengde solsikkefrø vil hakkespetten gjerne ha dessert - og da går turen innom fuglekassene rett ved. Mens inntrengeren forsøker å få tak i egg og unger er ikke fluesnapperne og kjøttmeisene uvenner lenger. Nå gjelder det å forsvare felles territorie! De suser etter den mye større hakkespetten med imponerende mot og fart. 

De gangene jeg har observert dramaet har det gått bra og hakkespetten har måttet nøye seg med frø. Inngangen til kjøttmeiskassen vitner imidlertid om at hakkespetten har brutt seg inn tidligere år. Til høsten skal kassen byttes ut med en som har metallplate rundt inngangen;


Tidligere år har både ekorn og kråke vært sultne på innholdet i fuglekassene;


6 kommentarer:

 1. Hei! Sikkert best med metallplate for å holde inntrengere ute :) Ha en fin ny uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det - metallplater blir det definitivt.

   Slett
 2. Oi, her var det drama, ja! Ikke lett å være fuggel i dag, nei. Spennende å følge med på alt det rare som skjer ute nå! Kos deg i våren :-)

  SvarSlett
 3. Har du sett! Her er det virkelig dramatikk...og det er nok lurt med metall rundt åpningen slik at de inni får være i fred.
  Flotte bilder!
  Takk for hyggelig hilsen hos meg, så gøy med nye kontakter...nå skal jeg kikke litt rundt hos deg:)

  SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!