mandag 3. juni 2013

Stillits - solbrent i ansiktet



Jammen kom ikke stillitsen med vårsola i år, den har jeg bare sett et sted jeg har bodd tidligere. Fargene gjør denne arten veldig lett å kjenne igjen, og veldig morsom å se på. Nå er den innom flere ganger daglig.

Stillits (Carduelis carduelis)

Kjennetegn: Stillitsen er 14-15 cm lang. I enkelte land er denne en vanlig burfugl. Kjønenne er nesten like. Ungfuglene mangler det røde, hvite og svarte og hodet er mer brunaktig.

Tilholdssted: Inntil 1950 var stillitsen bare påivst noen få ganger i Norge, men etterhvert har den økt i antall. Nå hekker den flere steder rundt Oslofjorden, opp til Mjøsa, på lista og opp til Rogaland. Den er funnet så langt nord som til Nordland. End el fugler overvintrer i Afrika og Midtøsten. Stillitsen trives på steder med høye urter, i skogbryn, frukthager, hekker og parker.

Føde: Stillitsens favorittmat er frø. Den henter frø fra høye urter som knoppurt, tistel og borre. Den er akrobatisk, klatrer omkring og kan åpne selv vanskelig tilgjengelige fruktstander. Arten sees sjelden på bakken. Den spiser også noe bær.

Forplantning: Reiret bygges av hunnen og ligger høyt oppe i en grenkløft på et løvtre. Noen ganger kan den også bygge reir i furu og gran. Det er omhyggelig bygget av strå, mose, torttrevler og frøull og sammenføyd med spindelvev. Det er foret med frøull og hr. Fra slutten av april til juni legges 3-7 egg med brunaktige prikker og flekker. Hunnen ruger i 12-14 døgn og ungene mates av begge foreldrene i reiret i ca 14 dager. De blir flygedyktige et par dager etter de har forlatt reiret.


Solsikkefrø er populært.

Ikke så veldig skvetten. Stillitsen sitter ofte igjen dersom de andre i flokken flyr.


Stillitsen ankommer gjerne i flokker sammen andre finker. Her sammen med en bjørkefink.


Disse artene har besøkt foringsplassen vår hittil i år. Trykker du på navnet til fuglen kommer du til innlegg om arten;
 
4) Skjære
10) Pilfink
12) Kråke
14) Dompap
17) Toppmeis
19) Gulspurv
21) Hønsehauk (?)
22) Bokfink
27) Jernspurv
28) Linerle

1 kommentar:

  1. Så fine de var, har aldri sett sånn før. Håper de kommer på brettet her en dag og :)

    SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!