mandag 30. juli 2012

Bli med på skattejakt!

En tur i skogen på denne tiden av året er like spennende som en hvilken som helst annen skattejakt.  Kanskje skjuler den seg under neste tre eller bak den haugen der borte? I går tok jeg med meg soppkurven min i håp om å finne gull. Som hos mange andre er det kantareller som står høyest på ønskelisten min, med den noe mer sjeldne trompetsoppen på en god andreplass. Før jeg turte begynne å plukke min egen sopp gikk jeg på soppkurs i regi av Sandbakken i Østmarka. Det anbefaler jeg alle andre uerfarne plukkere å gjøre også. Å spise feil sopp kan være dødelig, og det er mange som ligner på hverandre.

Har du gått soppkurs eller fått med deg en soppkyndig på opplæringstur er det bare å finne frem soppkurven. Dette er mine tips til deg som vil finne ditt eget gull i skogen;

1) At kantareller ofte vokser ved stien er en opplest og vedtatt sannhet jeg tør våge meg på å bestride. Riktignok finner du ofte kantareller langs stien - men det er jo fordi du går nettopp der. Dersom du beveger deg vekk fra stien, og leter der ingen andre har lett før - er min erfaring at du finner mye mer. Jo mer ulendt og ufremkommelig jo bedre - særlig i områder der det er mange som plukker.


2) Finner du en kantarell er det flere i nærheten. Let! Løft på greiner, se i gresset eller i mosen. Tidlig i juli kan det være vanskelig å finnes soppen under all vegetasjonen. Når høsten kommer og det er mange gule blader i skogen kan det være vanskelig å finne gullet blant alt det gule.

3) Husk hvor du finner soppen i år, den vil komme igjen på samme sted neste år. Hold favorittstedene dine hemmelig.

4) Ta på deg støvler i fall du møter på hoggorm, dekk til armer og bein med mørke klær hvis du bor i et område med flått og bruk et effektivt myggmiddel. Ta også gjerne med et kamera - i fall du møter noen som denne her, eller andre opplevelser verdt å forevige.


5) Jeg går aldri på sopptur uten følgende;
- Sammenleggbar soppkurv med flere atskilte rom.
- Soppkniv med børste. Husk at sopp aldri skal vaskes, kun børstes. Gjør du det mens du plukker sparer du deg for mye arbeid når du kommer hjem.
- Liten soppbok.
- Plastpose. Man vet aldri når man finner materialer man kan bruke til jul.  
- Boks med lokk til bær eller andre skjøre ting man vil ha med hjem.
- Myggmiddel, Badger Balm er min favoritt.
- Ekstra tøypose. Ikke noe er så irriterende som å komme over store mengder sopp og ikke ha mer plass i kurven.



Jeg synes tørking er den enkleste måten å oppbevare sopp jeg ikke bruker mens den er fersk. Da har jeg sopp til sauser, gryter og supper hele året. Jeg har en egen "food dehydrator", men lav varme i stekovnen med døra åpen skal også gå bra.


God tur!
(Og finner du ikke noen sopp i skogen, fortvil ikke. Du får kjøpt ulike typer tørket sopp inne på Ugleloftet.)

2 kommentarer:

  1. Oi oi oi.. Sammenleggbar soppkurv? Hvor? Jeg har leita og leita etter det! Skulle gjerne hatt en kurv som tok liten plass i sekken til jeg finner sopp og som kan dras frem først da!

    SvarSlett
  2. Jeg fant den på Traktøren for et par år siden. Den er virkelig genial. Kom med egen soppkniv med børste i andre enden. Den er også inndelt i fire rom, noe som er lurt når man plukker ulike typer sopp. Ofte plukker jeg imidlertid bare i tøyposer. Det ligger alltid en i jakkelommen når jeg går på tur - i tilfelle jeg skulle komme over noe sopp.

    SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!