mandag 6. august 2012

Med piggene ute

Nei det var ikke et pinnsvin jeg møtte ute i skogen i dag, det hadde forøvrig vært koselig. På dagens sopptur var det piggsoppen som hadde bestemt seg for å stå i fokus. Den bleke piggsoppen er, i likhet med kantarellen, en veldig god matsopp. Navnet har den fått fordi den på undersiden av hatten har hvitaktige, myke pigger. Dette gjør den til en av de enkle soppene å kjenne igjen for en nybegynner. Piggsoppene vokser ofte i store klynger og sirkler, og det var et par slike vi fant i dag. Store piggsopper er ofte markspiste, så det var kun de yngste som fikk være med hjem i soppkurven.

Piggsopp i sirkel. Selve sirkelen var så stor - og avbrutt av mange trær at den ikke lot seg fotografere.

 Vi fant en del kantarell også, og dette er første gang jeg har sett kantarellsirkler.

En nydelig knallrød sopp jeg ikke kan navnet på. Den ble derfor bare fanget med kameraet.

Denne stålormen ble nesten tråkket på i dag. Dagens trivia er at stålormen ikke er en orm men en øgle, og den er helt ufarlig. Denne skvatt nok mer enn meg, og gjemte hodet sitt i mosen. Selv om den ikke er en orm og ikke er farlig fikk jeg imidlertid en påminnelse om hvorfor jeg alltid har på høye sko, og helst støvler når jeg går i skogen.

Kantareller klare til tørking.

Piggsopp i tørkemaskinen. Jeg foretrekker å tørke piggsoppen for seg fordi både soppen og piggene er porøse og lett faller fra hverandre underveis.

Nå lukter det godt av kantarell og piggsopp i hele huset. Selv om soppsesongen er godt i gang så vi mange små eksemplarer av både kantarell og piggsopp som nok er klare til plukking om et par uker. Min favoritt, trompetsoppen, er bare i startgropa enda, og traktkantarellen har jeg ikke sett noe til. Det er mye sopp-plukking å glede seg til fremover, og enda tid til å lære for de som ønsker det!

3 kommentarer:

  1. Herlig! Takk for fin tur!

    SvarSlett
  2. Helt strålende tur var det - og jeg kjenner at ulendt terreng er god trening for muskler jeg ikke visste jeg hadde.

    SvarSlett
  3. den røde soppen kalles for KREMLEN, og den er veldig populær i Russland

    SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!