tirsdag 23. oktober 2012

Nøtteskrika - alltid på vakt

Nøtteskrika er en fast gjest i hagen på høsten og vinteren. Den tar seg gjerne en tur på formiddagen og en tur på ettermiddagen for å spise det de andre fuglene har mistet ned fra foringsautomatene. Nøtteskrika er en særdeles vaktsom fugl. Den kommer ikke i nærheten av huset dersom det er tegn til liv ute eller innenfor vinduene. Når den er her ser den seg til stadighet rundt, og forsvinner ved den minste lyd eller bevegelse. Både små og store i huset har lært seg til å fryse til is når denne kråkefuglen kommer på besøk. Med de vakre fargene sine er den nesten som hentet ut fra et eventyr.

Nøtteskrike (Garrulus glandarius)

Jeg ser deg nok!
Utseende og lynne: Fuglen er 36-38 cm lang. Den kalles også skogskjære eller gransjur. Kjønnene er like. Fjærdrakten er alltid fargerik, men kan variere fra sted til sted. Den har et ganske kort nebb og lange fjær på hodet som kan reises til en høy kam. Ungfuglene er mer rødbrune enn de voksne. Den kan imitere andre fuglelåter, og har ikke noen egen sang. Den varsler sitt besøk med en langtrukket hest kræææ kræææ kræææ.

Tilholdssted: Nøtteskrika hekker i nesten all slags skog, men finnes ikke over granskoggrensen i fjellet.  Den har en forkjærlighet for eiketrær. Arten gjør små hopp på greinene mens den vipper opp og ned med halen. Den hekker i Sør-Norge så langt nord som til Bodø, men eksemplarer er funnet så langt opp som til Finnmark. Den er fåtallig på Vestlandet.

Spiser: Som mange av kråkefuglene er nøtteskrika så godt som altetende. Om sommeren spiser den mest insekter, leddyr, snegler, små pattedyr, fugleunger og fugleegg. Om høsten spiser den bær, frø og korn. Den hamstrer eike- og hasselnøtter som den kan finne igjen selv om bakken dekkes av snø.

Redebygging: Reiret ligger høyt oppe i et løvtre eller i en klynge av unge grantrær. En sjelden gang kan den også ta i bruk en fjellhylle eller naturlige hulrom i trær. Begge kjønn bygger reiret som ofte fores med røtter. De 5-8 eggene ruges i 16-17 døgn og ungene holder seg i reiret i ca 22 døgn. Foreldrene mater dem i ytterlige tre uker.

Skeptisk. veldig skeptisk.

Hva er det der borte?

Åh, se! Solsikkefrø!

Sulten!

Disse har besøkt oss hittil denne sesongen;

1) Spettmeis
2) Kjøttmeis
3) Sort-hvit fluesnapper (eller dvergfluesnapper?) (hunn)
4) Blåmeis
5) Skjære
6) Gråtrost
7) Flaggspett
8) Svartmeis
9) Løvmeis
10) Bokfink
11) Bjørkefink
12) Svarttrost
13) Nøtteskrike
14) Grønnsisik
15) Pilfink
16) Grønnfink
17) Kråke

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!