tirsdag 17. februar 2015

Berlin med barn

Kan vi hoppe? Plutselig var det trampoliner ved Alexanderplatz.

Overskriften er muligens noe misvisende - vi oppsøker nemlig ikke så mange barneaktiviteter når vi er på storbyferie. Vi prøver heller å tilpasse aktivitetene og severdighetene vi liker til å også passe ungene. At både lillesøster og storebror liker like godt å traske gatelangs som på stier i skogen hjelper også på.

Generelt for storbyferier med barn

Det er stas å ta egne bilder. 
1) Bo behagelig. Vi anbefaler å leie leilighet gjennom Airbnb. Da bor man der lokalbefolkningen bor, har god plass og mer frihet enn på et hotell. 
2) La barna ha sitt eget kamera (eventuelt mobiltelefon med kamera) for å forevige sine egne minner. Det gjorde virkelig susen denne ferien. Fint for dem å vise venner etterpå, og morsomt for oss voksne å se gjennom på slutten av dagen - ungene har ofte sett helt andre ting enn oss selv om vi har vært på de samme stedene.
3) For barn som liker å tegne er en liten ulinjert notisblokk og en blyant lurt å ha liggende i veska. Dette skrev jeg også om da vi besøkte Athen med barn
4) Planlegg dagen men vær åpen for improvisasjoner underveis. Slitne føtter trenger en benk og en kjeks. Kalde kropper trenger kafe og varm kakao. Hvis vi ser en morsom butikk er det alltid fem eller femten minutter til overs for å utforske. 
5) Legg inn hyppige måltider. Som oftest spiser vi frokost- frokost 2 - lunsj - mellommåltid og middag når vi er på storbyferie. I tillegg har vi lav terskel for småspising. Lavt blodsukker er vår verste fiende. 
6)Ta på gode sko og gi dere mens leken er god. Etter sju har både store og små i vår familie det best i en sofa på et rolig sted. Da prøver vi å være ferdig med både aktiviteter og måltider. 
7)Husk varme klær hvis dere reiser utenfor sommersesongen. Vi hadde alle ullundertøy og ullsokker på hver dag, selv om sola skinte og det var meldt opp mot 10 plussgrader. Lue og hansker var også nødvendig, særlig tidlig på dagen.

Slik la vi opp Berlinferien vår, som besto av fem overnattinger; 

Vi bodde i bydelen Kreuzberg. Taxisjåføren som kjørte oss fra flyplassen hadde vokst opp i et hus i samme gate som vi skulle bo. Han betrodde oss at dette er Berlins fineste område, og det vil vi ikke krangle med han på. I OranienstraSe ligger uavhengige butikker, verksteder og spisesteder fra absolutt hele verden på rekke og rad. Tyrkisk, persisk, vietnamesisk, italiensk, amerikansk, indisk, kinesisk, tysk, gresk - det er bare å velge. Berlinere er veldig hyggelige og omtenksomme - kanskje særlig når man reiser med barn? Vi ble spurt om vi trengte hjelp med kartet når vi så litt forvirret ut, og folk flyttet seg slik at vi skulle få sitte med barna på banen.

Kreuzberg 


Dag 1
Vi landet på formiddagen, flyttet inn i leiligheten og dro ut på oppdagelsesferd. Vi gikk nedover langs OranienstraSe, over Oberbaumbrücke og langs East Side Gallery - der den lengste bevarte delen av Berlinmuren fortsatt står - og har blitt dekorert av ulike kunstnere. Vi kjøpte 7-dagerskort til S-bahn og U-bahn og dro til Brandenburger Tor.

East Side Gallery. 


Dag 2
Dagen startet tidlig med forhåndsbestilte billetter til Reichstag. Der så vi på utstillingen og tok en tur opp i kuppelen hvor man visstnok skal ha god utsikt over Berlin. Akkurat denne morgenen var det tåke ute, og kuppelen hadde ganske mye dugg på innsiden etter en kald natt, så utsikten kunne absolutt ha vært bedre. Likevel en morsom ting å gjøre.

Reichstag og Brandenburger Tor 


Etter å ha blitt sikkerhetssjekket og sluset inn og ut av Reichsdag gikk vi forbi noen minnesmerker i parken utenfor, ned til Brandenburger Tor igjen og deretter til minnesmerket for jødene som ble myrdet i Europa. Dette er virkelig verdt å få med seg. Ikke bare gir det barna en "hands-on" opplevelse når de kan leke mellom klossene - det ga oss også mange assosiasjoner til samtaler om det som skjedde under Holocaust. Når ungene lekte gjemsel, snakket vi om hvordan jødene gjemte seg for soldater og politi. Jo lengre inn i minnesmerket du kommer, jo høyere blir veggene. Jødene gjemte seg i kjellere - og ble hjulpet av andre tyskere. Og ligner ikke disse klossene egentlig på gravsteiner? Det var mange jøder som ble drept, både fra Norge og andre land i Europa. Midt inne i minnesmerket ligger inngangen til en gratis utstilling. Den er ikke anbefalt for barn under 14 år, men siden våre ikke forstår engelsk tok vi sjansen. Vi geleidet dem forbi de verste bildene, men gav dem en grundig innføring i hva som skjedde med jødene og andre som ikke var "gode nok" for nazistene. En veldig sterk utstilling som vi nok ville brukt mye mer tid på uten barn.
Etter utstillingen tok vi banen til Alexanderplatz, gikk forbi Fehrnsehturm (der utsikten skal være veldig bra, men køen var lengre), Marienkirken, fontenen Neptunbrunnen (som viste seg å ikke ha vann på denne tiden av året) og til DDR-museet. Der var det fullt av folk, men det gjorde egentlig ingenting. Her kunne vi voksne lese om dagliglivet til østtyskerne, mens ungene kunne se og kjenne på ulike deler av utstillingen. Veldig morsomt og lærerikt. 

Rett over elva fra DDR-museet ligger Berlinerdomen. Før vi dro hjem tok de 270 trappetrinnene opp i den 98 meter høye kuppelen. Tåken hadde forlengst lettet og nå fikk vi se en virkelig fantastisk utsikt over byen. I krypten under kirken fikk vi se ekte sarkofager - det var stemningsfullt og litt skummelt!


Samme dag, samme by. Utsikt fra Berliner Dom på ettermiddagen  (til venstre) og Reichstag på morgenen (til høyre) 


Dag 3
Den tredje dagen startet med litt shopping på KaDeWe, et stort kjøpesenter med en stor lekeavdeling i femte etasje. Litt lenger bort i gata fant vi en legobutikk over flere etasjer med muligheter for bygging, der gikk det også litt tid. Vi gikk forbi Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche - eller ruinen av den som står igjen som et monument og et minnesmerke etter krigens ødeleggelser. Ved siden av den står det nye klokketårnet - som ikke er noe vakkert syn - synes vi. 

Etterpå gikk turen til zoologisk hage og Berlin akvarium og der gikk timene fort. Sola skinte og vi kunne spise både lunsj 1 og lunsj 2 ute. Selv om vi egentlig er litt delt når det kommer til hva vi synes om dyrehager, er Berlin zoo verdt et besøk. Områdene er fine og velholdte, de fleste dyrene ser ut til å ha det bra og ungene storkoste seg. Akvariet har også mye å se over tre etasjer. Skulle vi gjort noe annerledes var det å ta med mat og drikke - for utvalget var dårlig og dyrt - i tillegg må alt betales med kontanter og det finnes ingen minibank på området (som vi fant).


Berlin zoo og Aquarium 


Dag 4
Vi har alle fire en svakhet for loppemarkeder og markeder generelt. Flere ganger tidligere har vi endt opp med å bli skuffet, men det hindrer oss ikke i å prøve. Søndags morgen tok vi turen til Prenzlauer berg og markedet i Mauerpark. Der brukte vi flere timer mellom gammelt tysk servise, håndlagde smykker, ulikt håndarbeide, bilder på lerret og mat fra absolutt hele verden. Sola skinte og alle var glade.

Etterpå gikk vi ned Oderberger StraSe, og videre ned til jødiske gravlunden. Den var dessverre stengt men gjennom gjerdet kunne vi se at den var akkurat så overgrodd og stemningsfull som vi hadde håpet. Vi gikk opp til synagogen og vanntårnet, men syntes egentlig ikke området levde opp til alt det bra vi hadde hørt og lest. Kanskje hadde det noe med at det var søndag og alle butikker var stengt? Vi gikk forbi et par lekeplasser som vi nok ville stoppet på om temperaturen var mer behagelig og ungene litt mindre. Nå fant vi oss en vietnamesisk kafe i stedet, der vi planla turen videre og drakk te sittende på gulvet.

Prenzlauer Berg


Neste stopp for dagen var Hackersche Hofe - en gammel bydel hvor vi tuslet rundt i butikker i flere sammenhengende bakgårder. Veldig koselig! Bakgårdene munner ut i SophienstraSe, med Sophienkirche rett ved. Utrolig koselig område.

Etter å ha inntatt en tradisjonell tysk søndagsmiddag med pølser, schnitzel, surkål og poteter i diverse fasonger stakk vi innom Potzdamer Platz. Der var det filmfestival og lys og dekorasjoner var stor stas for barna. Vi voksne syntes området var litt for moderne og bråkete, det kan selvfølgelig ha noe å gjøre med at vi var begynt å bli slitne.

Dag 5
Siste offisielle sightseeing dag startet ved Chekpoint Charlie og på museet Haus am Checkpoint Charlie. Sistnevnte var veldig omfattende med enorme mengder tekst og bilder på veggene - men akkurat nok fysiske gjenstander til å fenge så store unger som vi hadde med. De lærte om hvordan østtyskerne forsøkte å komme seg over til vest ved hjelp av både biler, båter, fly og tunneler.

Etterpå var det på tide med en av feriens store høydepunkt; Trabant safari. Å kjøre rundt i en bråkete, stinkende trabant med manuelt gir på rattet er som å sette seg inn i en tidsmaskin. Vi valgte "wild east tour" og fikk kjøre forbi mange av stedene vi allerede hadde besøkt. Veldig greit for både små og store med en slik oppsummering - vi anbefaler absolutt å legge en tur som dette til en av de siste dagene. Ikke bare fordi man er litt sliten av å traske rundt da, men fordi det er greit å ha sett litt av byen først.

Trabant-safari


Etter Trabi-safarien besøkte vi det tilhørende trabantmuseet, som var kjapt unnagjort. Vi gikk oppover FriedrichstraSe hvor vi fant noen butikker og en fantastisk bokhandel.

Dagen ble avsluttet hos vår absolutt favoritt restaurant i OranienstraSe, med bedre tyrkisk mat enn den vi får i Tyrkia og med verdens beste baklava og te til dessert.

Vi var veldig fornøyde (og slitne i beina) etter ferien vår i Berlin. Byen har så mange museer og ting å finne på at vi bestemte oss for å holde oss til noen få tema - de som omhandlet Berlinmuren og Holocaust.


Small feet going big places. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!