tirsdag 30. april 2013

Sommermating er kjempegøy!

Stillits


Tenk at jeg tidligere år har sluttet å mate fuglene i det snøen forsvinner og alt jeg har gått glipp av! Hver eneste uke dukker det opp nye arter i hagen, og de forsyner seg grådig. Finkene er i flertall nå og det merkes på forbruket av solsikkefrø. Om vinteren er det flest meiser, og nøtter og fett det går mest av. Vi fyller oftere på mat nå enn det vi gjør midtvinters og det ser ikke ut som de lar seg skremme veldig langt vekk av hagearbeid og lekende barn. De forsvinner, men holder oss nok under oppsikt. Med en gang vi er noen meter unna er de nemlig tilbake og forsyner seg.

Av gjestene fra i vinter er det svartmeisen, rødstrupen, spettmeisen, pilfinkene og flaggspetten som besøker oss fast. Gulspurven var så vidt innom før den ble borte igjen. Dompap, grønnsisik og grønnfink kom på slutten av vinteren og er fortsatt å se daglig på foringsplassen. Blåmeisene er fortsatt innom av og til, men kjøttmeisen er så godt som forsvunnet. Forsvunnet er også stjertmeisen, nøtteskrika, toppmeisen og løvmeisen.


Bjørkefink  

Bokfink

Kjernebiter
  

Måltrost

Jernspurv

Linerle

Ringdue


Disse artene har besøkt hagen hittil i 2013;
(Trykker du på navnet til fuglene kommer du direkte til innlegg som omhandler arten)

4) Skjære
10) Pilfink
11) Grønnfink
12) Kråke
14) Dompap
17) Toppmeis
18) Grønnsisik
19) Gulspurv
21) Hønsehauk (?)
22) Bokfink
23) Bjørkefink
24) Ringdue
25) Kjernebiter
26) Måltrost
27) Jernspurv
28) Linerle
29) Stillits
 

6 kommentarer:

  1. Så mange fine fugler. Vi har også hatt mye besøk i fuglematerne (har også noen bilder) , men ingen stillits. Tidligere hadde jeg hørt at du ikke skulle mate fuglene om sommeren fordi ungene kunne bli feilernærte. Da jeg spurte en fuglekjenner svarte ha: De blir ikke feilernærte, bare litt bortskjemte.
    Det kan vi leve med.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg var skeptisk til sommermating mest på grunn av alle restene som samler seg under frøautomatene om vinteren. Det har vist seg å være uproblematisk om sommeren - alt blir spist opp. De skallene som ligger igjen er lett å rake vekk, og forsvinner nok mye ned i gresset når det begynner å vokse.

      Et annet argument mot sommermating er at fugleunger blir et lett bytte for jaktende katter. Jeg har flyttet foringsplassen til et litt mer oversiktelig sted, og håper det går bra.

      Bortskjemte fugleunger kan jeg absolutt leve med!

      Slett
  2. Måltrost, tror jeg ja :-). Gråtrosten har veldig tydelig grått hode og grått felt på ryggen.

    Men så ble jeg plutselig i tvil.... Kan det være duetrost? Den ser jo nettopp høyreist ut. Og så er den ganske lys. Lysere dekkere? Hm - er prikkene pil eller dråperformet... Lys kinnflekk. Jeg har ikke sett duetrost, så nå ble jeg veldig i tvil. Har du bilde av under vingene, om den er lys og ikke gul? Kan du ikke legge den på fugleforumet og høre?

    SvarSlett
    Svar
    1. Jo det må jeg nok gjøre. Jeg var i tvil først da jeg så den, men så tenkte jeg at det er sikkert bare jeg som ønsker hardt at det skal være noe mer spennende enn gråtrost ;)

      Slett
  3. Hihi... og jeg vil så gjerne se duetrost. Ser på fugleforum at du har fått ett svar på måltrost :-).

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja du hadde rett - jeg har oppdatert innlegget over og later som ingenting. :P
      Tenk at jeg har måltrost i hagen - mange av dem også - og jeg som ikke visste hvordan de så ut.

      Slett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!