mandag 14. oktober 2013

Grevling på nattvisittI går var herr (eller fru?) grevling innom matestasjonen da jeg så ut av soveromsvinduet før jeg trakk dyna  over hodet. Han (eller hun) begynner å få skikkelig pondus og lagrer helt tydelig fett før vinteren setter inn. Den er ganske tam blitt, grevlingen vår. Når vi snakker til den ser den som regel bare litt opp. Det hender den gjemmer seg litt i hekken hvis vi blir for bråkete - men den kommer alltid tilbake for å støvsuge bakken for solsikkefrø, nøtter og rester av meiseballer.

Grevlingen ligger i hi om vinteren, til forskjell fra foreksempel flaggermus, hoggorm og pinnsvin som går i dvale. Mens dyr som går i dvale senker stoffskiftet og lar alle kroppsfunksjoner gå langsomt, kan dyr som går i hi sove flere døgn i strekk men våkne opp for å gå seg en runde og forsøke å finne næring. Hi kalles også vintersøvn, og benyttes av blant annet bjørn og ekorn i tillegg til grevling. De velger denne tilstanden fordi de har problemer med å finne næring i løpet av vinteren, og forbereder seg med å spise seg opp kraftig før vinteren kommer. Det er rapportert om grevlinger som veier rundt 15-20 kilo før vinteren, og bare 7 kilo når våren kommer.

1 kommentar:

  1. Ganske vilt å gå fra 15-20 til bare 7 kilo i løpet av vinteren! Godt den får litt meiseboller å feite seg med, da! Så har den litt å gå på. :-)

    SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!