søndag 3. august 2014

Fine steder på Kreta


Kreta er en stor øy og mye forskjellig å se. Vi leide bil på vår ferie, og utforsket steder med utgangspunkt i Chania (som uttales Hania - ikke sjania slik reiseselskapene vil ha oss til å tro) på vestkysten av øya. Vi kjente fort på at de største og mest folksomme strendene ikke var noe for oss. Souvenirbutikker er sjarmerende bare i små doser, og å få menyen på norsk er bare gøy for barna. Jeg har samlet noen av de fineste turene, stedene, erfaringene og oppdagelsene våre i dette blogginnlegget i håp om å huske dem til neste gang vi skal dit, og for  inspirere andre til å forlate turiststedene og se litt av alt det andre også.

Strandliv
- Kjøp dykkemaske og snorkel, og gjerne svømmeføtter også. Hellas er utrolig vakker under vann. De fleste strender har litt steinete områder hvor det er gøy å utforske - men det finnes fisk og skjell selv på grunn sandbunn.
- Pass dere for kråkeboller, både ved svømming og snorkling.
- Husk parasoll når dere skal på stranda. Skygge er viktig både for små og store. Mange strender har parasoller og senger til låns, men har du med din egen parasoll kan du stikke den ned i sanda akkurat der du synes det er finest.
- Utforsk de lokale strendene. De fleste er utrolig langgrunne. Stranda i Stavros er kjempefin, ved foten av en bratt fjellside og skjermet for det meste av vind. Her er det mest gresk å høre. Spistestedet Mamas Place rett ved stranda har grei lunsjmat - særlig den kretiske omeletten. Restauranten ved vindmøllen heter Almyriki og der anbefaler vi å bestille "meatplate" på deling til hele familien. Salaten med tørkede fiken i smaker nydelig som tilbehør.
- Strendene Marathi og Loutraki er også flotte, langgrunne, litt mindre strender med flest lokale gjester. Marathi er i tillegg tilrettelagt for rullestolbrukere. Alle strender fylles opp i helgene, når lokalbefolkningen har fri.
- Falassarna har også en lang nydelig strand. Følger du veien helt til enden, og går gjennom baren finner du en litt mindre strand med færre gjester og fantastisk fine snorkleområder. Det kan være mye vind i området så sjekk værmeldingen før dere bestemmer dere for å dra.
- Jeg har aldri vært i Thailand men stranda på Elafonissi er slik jeg ser for meg at det kan være. Her vasser man mellom sandbanker og øyer, det er blått hav, rosa og hvit sand så langt øyet rekker. Dessverre hadde vi glemt å sjekke værmeldngen og det blåste liten storm da vi kom dit. Til tross for sand i øynene og vanvittig mye folk er dette et sted jeg vil tilbake til - kanskje utenfor den verste turistsesongen, og når det er vindstille.

1. Idyllisk og perfekt for snorkling på enden av den store stranden ved Falassarna
2. Nesten hele stranda for oss selv og ikke en eneste solstol på Frangokastello/Oasis
3. Sammen med de lokale under parasollen ved foten av fjellet på Stavros
4. Øde øy ute i havet på snorkletur med Captain Nick.

Mat
- Spis på lokale spisesteder. Vær på utkikk når dere kjører rundt og velg en som ser koselig ut. Jeg faller alltid for velholdt med fin utsikt og grønne omgivelser. Det kan gjerne være enkelt. De beste måltidene våre fikk vi på impulsstopp på slike tavernaer. De har sjelden alt som står på menyen, spør hva de har i dag. Er du heldig får dere være med inn på kjøkkenet og se hva som ser mest fristende ut. Prøv ut nye ting. Fylte grønnsaker og squashblomster, ostepaier og gryter med kjøtt som smaker himmelsk. Hellas er mye mer enn moussaka. Det er sjelden dessert på menyen på slike steder, men det serveres som oftest en dessert på huset. Som oftest fikk vi vannmelon, men det vanket også lokal sjokoladekake, baklava, syltet appelsin med yoghurt samt is. Det er helt i orden å bestille en rett "to share" for barna - eller bare la dem spise forretter.  Husk å gi tips.
Bilkjøring og andre turer
- Kjøp et veikart og vær tålmodig. Lavt blodsukker og bilkjøring på Kreta er ingen bra miks. Skiltene er litt tilfeldig slengt ut. Først skiltes det til en by, og halvveis skiltes det til en annen, og så en tredje. Skiltene står ikke alltid der vi nordmenn synes det ville vært logisk at de sto, og veiene ser av og til ut som de går tvers gjennom stuen til folk.
- Ta turen med bil opp i fjellet og  nyt endeløse åser med trær og sand. Et av turens høydepunkter for oss var å støte på en flokk med sju lammegribber på Omalosplatået. Dette er Europas største fugl og i turguiden vår omtales den som sjelden. Den ene var så nær oss som tre meter - utrolig stilig!
- Kreta har mange kløfter, ikke bare den mest kjente Samariakløften. Vi kjørte fra Vrysses over fjellet til Frangokastello og fikk med oss deler av Imbroskløften. Turen til fots er 8 kilometer og tar ca 2 timer. På det smaleste er stien bare 2 meter bred - neste gang skal vi gå. Da parkerer man ved Imbros, går ned til Komitades og tar taxi opp til bilen igjen.
- På vei til Frangokastello er det nydelige, øde strender hvor det bare er å sette opp en parasoll, legge ut en håndduk og kaste seg i vannet. Vi spontan-stoppet ved Oasis Apartments før ruinene ved Frangokastello. Der fikk vi både vår beste badeopplevelse - og vårt beste måltid. Stopp ved tavernaen med de blå stolene som ligger vegg i vegg med leilighetene med utsikt ut over havet. Her frister det med overnatting neste gang vi stikker innom.
- Skal du ut med båt anbefaler vi å dra med Captain Nick sine båter. Vi dro på en 3,5 timer lang tur hvor vi både fikk sett geitene på Aghii Theodori/kri kri øya samt gått i land på en helt øde øy utenfor kysten og snorklet der i to timer. Nick fanget både sjøstjerner og blekksprut som vi fikk holde.
- Besøk gjerne et kloster eller tre. Vi besøkte Moni Agia Triada på Stavroshalvøyen. Det ser ordinært ut på utsiden og innenfor portene er det fantastisk frodig og fredelig. De har som regel kun åpent noen få timer midt på dagen. Husk å dekke til skuldrene og ikke ha for korte shorts/skjørt.
- Spør de lokale du møter om de har steder å anbefale deg. Vi fikk mange gode lokale steder anbefalt av de som eide leiligheten vår.


Blekksprut på skulderen og kråkebolle i hånda.
Steder å unngå
1) Innsjøen Kourna. Kretas eneste innsjø og øyas viktigste ferskvannskilde. Egentlig et utrolig vakkert sted, som har blitt helt ødelagt av turistindustrien. Her skal det visstnok være både skilpadder og yrende dyreliv, men vi så ingenting. Sannsynligvis er alle skremt vekk av hordene med syklebåter som leies ut ved bredden, alle turistene som ligger på solsenger på hver sin side, samt restaurantene som så vidt unngår å ligge ute i vannet. Vi syntes egentlig bare det var trist, spiste en is og dro igjen.
2) Turiststedene som Georgioupoli. Vi hadde fått anbefalt denne stranda som en av Kretas beste før vi dro - og det kan godt hende den var vakker. Vi bare så den ikke for alle solstolene og parasollene og isselgerne og butikkene. For de som liker det er denne typen strand sikkert topp, vi liker dem ikke. Det fine med Kreta er at det er fullt mulig å styre unna, det ligger alltid en annen strand rundt neste sving.

Steder vi fikk anbefalt men ikke rakk denne gangen
1) Båt fra Kissamos til Balos og øya Gramvousa.
2) Kjøre over fjellet fra Rethymno gjennom Kourtaliotikokløften
3) Labyrintruiner i Festos og Agia Triada
4) Havnebyen Paleokhora
5) Keramikk i Margarite
6) Bytur til Rethymno

En ekte fjellgeit.


Solnedgangen fra verandaen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!