tirsdag 22. desember 2015

Det lever i vannet!



Da vi tok turen gjennom skogen sist, oppdaget vi noe spennende i vannet. Nede på bunnen var det små sammenrullede blader og barkebiter som rørte på seg. Da vi kastet litt pølser i vannet løp de mot pølsebitene! Mystiske greier. Hvem kan leve i vannet når det er så kaldt og nesten minusgrader i lufta? Hva skjer med dem når vannet fryser?




Vi fant ut at det måtte være øyenstikker-larver. Alle larvestadiene er i vann - og larvene kalles og nymfer eller najader. Larvene kan ta bytte som er større enn seg selv, og er altså ikke avhengig av å bli matet med grillpølser slik de ble denne gangen. Når vannet fryser lever nymfene videre under isen, også blir de til fiks ferdige øyenstikkere til våren.

Øyenstikkere har ufullstendig forvandling. Overgangen fra egg/larve til det voksne insektet går gradvis og gjennom flere nymfestadier. I det siste nymfestadiet kryper nympen opp eller ut av vannet og fester seg til et strå eller lignende. Etter en kort tid revner nymfehuden og et voksent insekt kryper ut. Blodvæske pumpes ut i vingenes ribbenett som bretter seg ut og den nye huden herdes. Etter noen timer kan øyenstikkeren ta sin første flytur.

Slike turer gjør det enkelt å fokusere på det fine med at det er en mild desember i år. Hvis det hadde vært kuldegrader ville vi aldri funnet dette spennede i vannet, og i allefall ikke fått lov å stikke fingrene ned etter dem. Julestemningen kommer uavhengig om skogen er hvit eller grønn, og nå gleder vi oss skikkelig til jul!




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!