torsdag 16. mai 2013

Linerla - et sikkert vårtegn

 
 
Når linerla først kommer så er den overalt. Den tripper foran meg på stien i skogen, leter etter insekter på gresset i hagen, hopper rundt på torget utenfor matbutikken og vipper med stjerten på lekeplassen.  Den er like selvfølgelig for våren som hestehov og krokus.

Linerle (Motacilla alba)

Utseende: Linerla er 18-20 cm lang. Kjønnene er nesten like. Hunnen skiller seg fra hannen ved at den har mindre svart på hodet og forbrystet. Det er en slank og grasiøs fugl med en lang stjert som den vipper opp og ned hele tiden.

Tilholdssted: Arten hekker så å si over hele Norge. Den forlager landet mot slutten av august til oktober for å overvintre ved middelhavet eller i Midtøsten. Linerla krever åpent terreng slik at den kan fange flygende insekter og den finnes både i hager, parker, ved vann og på egner. Ved steindgjerder, bygninger og mange andre steder - også inne i byen.

Føde: Linerla spiser nesten bare insekter. De tas både på bakken, i vegetasjonen og i luften. Ofte løper den etter insektene eller forfølger dem i flukten.

Hekking: Reiret bygges av hunnen og består av strå, mose, småkvister, rottrevler, garnbiter og lignende. Det er foret med fine strå, hår og ull. Reiret kan ligge på alle slags steder med overbygning. Fra en steinsprekk, under røtter og til postkasser og hermetikkbokser, i jernbanevogner og båter. Til og med i motoren på biler er det observert linerlereir. Fra sutten av april til juli - men oftest i juni - legges 4-8 egg. I Sør Norge har linerla ofte to kull. Eggene er gråhvite med mange små grå og mørkebrune flekker. De ruges av hunnen i 12-14 døgn. Ungene mates med insekter av begge foreldrene. De blir flygedyktige og forlater reiret etter 13-16 døgn men mates enda en tid av foreldrene.

Linerla spiser nesten bare insekter.Disse artene har besøkt hagen hittil i 2013;
(Trykker du på navnet til fuglene kommer du direkte til innlegg om arten)

4) Skjære
10) Pilfink
12) Kråke
14) Dompap
17) Toppmeis
19) Gulspurv
21) Hønsehauk (?)
22) Bokfink
27) Jernspurv
28) Linerle
29) Stillits

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!