søndag 23. juni 2013

Jeg ønsker meg et piggsvin

Når piggsvinet blir skremt ruller det seg sammen til en ball.


Det er mye jeg ønsker meg i og til hagen, men veldig høyt oppe på lista står et eller flere piggsvin. Vi har ikke så stor hage at vi har kratt, kvisthauger og hekker som vokser vilt - men rett nedi skogen burde piggsvinet klare å finne seg et trivelig sted å bo. Med gangavstand til hagen vår, hvor han eller hun kan spise seg god og mett på snegler og frosk hver eneste kveld.  Grevlingen er imidlertid en av piggsvinets største fiender, og den har vi hyppig besøk av i hagen. Det blir nok kanskje derfor med drømmen.

Piggsvinet (Erinaceus europaeus) er en nattaktiv insektseter. Dets nærmeste slektninger er flaggermus og spissmus.  Dyret er altetende men foretrekker snegler, mark og biller men også små virveldyr som slanger og amfibier. Eikenøtter, frukt og sopp er også godt likt.

Wikipedia sier følgende om piggsvinets utbredelse; Omkring år 1900 fantes piggsvin bare i Østfold, men det har senere spredt seg vestover, delvis ved menneskets hjelp, fordi det blir ansett som et nyttedyr. I dag er de mest tallrike i kystområdene fra Østfold til Rogaland, men finnes også spredt på Vestlandet og i Trøndelag langs Trondheimsfjorden. Bestanden på Sørlandet har gått tilbake de seneste år. Piggsvin som er satt ut på isolerte øyer i landet har nærmest utviklet seg til skadedyr ettersom de er blitt så tallrike at de øver sterkt press på den opprinnelige faunaen.Bestanden er livskraftig, men det har vært en tilbakegang siden 1970-tallet. De lever i løvskog, langs dyrket mark, og i hager.

Dersom du finner et skadet eller sykt piggsvin eller foreldreløse unger kan denne nettsiden være nyttig. De har også tips til hvordan du kan gjøre hagen din mer attraktiv for pinnsvin.

Har du piggsvin/pinnsvin i hagen? 

Dette piggsvinet holder desverre ikke til i hagen vår, men i en hage vi pleier å besøke..

Lurer du på om det egentlig heter pinnsvin eller piggsvin? Pinnsvinhjelpen sier følgende om dette;

"Formelt sett er piggsvin og pinnsvin sidestilte former på norsk, men både Kunnskapsforlagets ”blå” språk- og ordtjeneste og Store norske leksikon foretrekker pinnsvin. Radioprogrammet Språkteigen på NRK mener pigg er nynorsk og pinn bokmål. Samlagets Nynorsk ordliste foretrekker da også pigg-versjonen. Ifølge zoologiske navnelister heter det piggsvin, ettersom det er pigger dyrene har på ryggen, og ikke pinner. Med andre ord, det er valgfritt."

2 kommentarer:

 1. Åååå! Mitt favorittdyr, som jeg ALDRI har sett! Skulle så gjerne ha truffet på et slikt, og har ønsket meg det i hagen lenge. Men så fant jeg ut at grevlinger gjerne spiser dem, så da bør de kanskje passe seg for hagen min.
  Føles mer naturlig å kalle dem pinnsvin, så jeg holder meg til den måten... :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja jeg tror man må velge mellom piggsvin og grevling (skjønt jeg synes sistnevnte kan holde seg til alt det andre gode man kan spise i skogen). I hagen der disse bildene har tatt er det et titalls piggsvin, men den er ikke i Norge.

   (Jeg tror dialekten er avgjørende for at piggsvin høres like naturlig ut som pinnsvin i mine ører)

   Slett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!