I helgen lot jeg meg inspirere av Anne på Moseplassen igjen. I dette innlegget for Oslo.by.no viser hun hvordan vi enkelt kan bruke det vi finner i skogen til å pynte opp i hagen eller på verandaen.
Jeg tok med meg kurvene mine i skogen, og gikk etter det som hadde fin farge. Mose, lav, lyng og kvister. Jeg voktet meg for å renske store områder for lav - som bruker lang tid på å vokse frem igjen. Tilslutt tok jeg for meg alle krukkene som skal overvintre ute, og gav dem en lekker topping i ulike nyanser av grønt.
Kongler ble prikken over i'en og når det nærmer seg jul har jeg planer om å knyte røde sløyfer rundt noen av krukkene. Stort enklere blir det ikke.
Om mose og lav
Det finnes omtrent 1000 arter mose i Norge. Hvilken art som vokser hvor kommer an på forholdene. Den kan vokse både i myr, på fuktig jord, på trestammer og på steiner. Du finner mose både i byen og i skogen.
Mosen er en svært nøysom plante. Den klarer seg med lite lys og lite næring. Den har ikke vanlige røtter, så hele planten er med på å ta opp vann. Fordi mosen kan ta til seg mye vann vil den fungere som et vannreservoar for naturen rundt. Samtidig tåler den også lange perioder med tørke.
I Norge finnes det rundt 2000 arter lav. Det er ofte den første planten som vokser på steder som mangler jord, og den utgjør gjerne den eneste vegetasjonen høyt til fjells og på høye breddegrader. Planten, som egentlig er et samarbeid mellom to organismer, vokser sent og bruker mange år på å bli stor. Den er svært motstandsdyktig mot tørke, men tåler lite forurensing.
Lav har, i likhet med mose, ikke vanlige røtter. I stedet har laven tråder som kalles rhiziner til å feste seg med. Lav kan løse opp underlaget den vokser på og på denne måten få i seg næring.
(Kilder: Wikipedia og Nettsidene til Høgskolen i Volda)
Flott! Grattis med julelayout!
SvarSlettTakk takk :)
SvarSlettHei Margrethe, så moro at du lot deg inspirere! Og tusen takk for at du delte inspirasjonen med leserene :)
SvarSlettFlotte dekorasjoner du har laget :D