tirsdag 28. januar 2014

Ulv


Ulv (Canis lupus lupus)

Dette dyret tilhører hundeslekten og er den mest vanlige ulvearten i verden. Den finnes over store deler av den nordlige halvkule - og det er ikke bare i Norge dens tilstedeværelse er omstridt.

Ulvene er sosiale dyr som har revir og danner flokker eller familiegrupper. I familiegruppene finner du par og unger fra de siste par årene. I noen tilfeller kan de slå sammen flere familiegrupper og danne større flokker. Etterhvert som ungene blir eldre vil de forlate flokken for å danne sin egen familiegruppe. Streifdyr som ikke er i slekt kan tas opp i flokken, men det skjer sjelden. Flokken kan samarbeide om å skaffe føde, men dyrene kan også jakte alene eller to og to. Flokker av ulv kan ta byttedyr som er mye større enn hver enkelt ulv.

Wikipedia forteller at en ulv kan overleve på 1,5 kilo mat i døgnet, men at den trenger 2,25 kilo for å kunne reprodusere seg. Ville ulver kan gå dager uten mat, og når de først spiser kan de spise så mye som 9-10 kilo i ett måltid. I Skandinavia er elg hovedbyttet for ulven, men den tar også rådyr, rein, sau, storfe, bever, rev og mye annet om den må.  
Fargene i pelsen varierer ut fra hvor dyret lever. Dette gir dyret effektiv kamuflasje. Normalt blir ulven 70-80 cm høye og veier mellom 30 og 50 kilo. I vill tilstand lever ulven 4-8 år, mens den i fangenskap kan bli nærmere 16 år gammel. Bildene jeg har tatt er av ulvene som lever i dyreparken i Kristiansand.


5 kommentarer:

 1. Så fin info og fine bilder! :-) Har du vært i dyreparken nå i vinter? Jeg bor ikke langt unna, og hadde årskort i fjor... Bildene dine minner meg om at jeg kanskje må ta en tur snart, det er jo flott å få ulvebilder i snøen! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det - og så hyggelig å "se" deg igjen! Bildene av ulven ble tatt i påsken da vi var i dyreparken. Jeg tar meg gjerne en tur igjen snart. Nordisk villmark er mitt absolutte favorittområde.

   Slett
  2. Helt enig, det er min favoritt også! :-)

   Slett
 2. Fantastiske bilder! :-D Jeg trodde en god stund du hadde tatt dem utenfor stuedøren din... ;-) Vi har ulv i området der jeg bor i Sverige, men jeg har desverre aldri fått se annet enn sporene av dem. Det er noen skikkelig vakre dyr. Jeg ville nok vært litt nervøs for katten om jeg hadde noe slikt der borte..
  Ha en fortsatt fin kveld.
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. En flokk ulv utenfor stuevinduet hadde virkelig vært noe å skrive om! Også tror jeg ikke rådyrene hadde forblitt lenge i hagen min da. Kanskje ikke så mange andre dyr heller :D. Det er jo observert ulv ikke alt for langt unna min hage også, men jeg tror nok vi bor for tettbygd til at den kommer hit.

   Slett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!