onsdag 24. april 2013

La humla suse

 
 
Både i fjor og årene før har vi hatt mange humler i hagen. De har laget bol under terrassen og det har fått oss til å oppdage at humlebol og vepsebol virkelig er to vidt forskjellige ting. For det første lager ikke humla bol på samme sted hvert år. Humla oppfører seg heller ikke aggressivt rundt bolet sitt og lar oss sitte og spise i fred rett ved der de flyr inn. Humla ser ut til å orientere seg etter objekter når den skal finne inngangen til bolet. De ble nemlig veldig forvirret om vi flyttet på potter eller lyslykter som sto i nærheten av inngangen.

Humlen  trenger hjelp - bestanden er sterk nedgang og det blir færre og færre av dem. Det  har gått så langt at enkelte humlearter er i ferd med å bli helt utryddet. Humlen er viktig for pollineringen i i naturen og uten humler  blir det mye mindre av både frukt, grønnsaker og frø. Humlebestanden lar seg lett påvirke av landbruk, skogbruk og andre aktiviteter. Humlens hovednæring er nektar og de samler pollen som mat til avkommet.

Humlene er  hjertelig velkommen i hagen vår - både i blomsterbedene og under terrassen. Jeg legger gjerne til rette for at det blir enda flere av dem. Anne på Norges største hageblogg Moseplassen har startet en bloggserie for å sette fokus på humla, fortelle om humlas utfordringer og inspirere andre bloggere til å hjelpe humla. Hun har blant annet laget en bloggpost om humlevennlige planter.  og laget en egen side hvor hun har samlet humlelenker. Tar du utfordringen og sprer humlebudskapet på din blogg?
2 kommentarer:

  1. Hei :) Så supert at du tok utfordringen! Gratulerer med som førstemann :D
    Kjempefint innlegg! Det er veldig inspirerende at du har humlen så tett på om sommeren uten å oppleve den som en sjenanse :)

    SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!