onsdag 17. april 2013

Stjermeisen - helt plutselig!



Plutselig satt den bare der - på bakken mens jeg holdt på å ta bilder av kjøttmeisen i foringsautomaten over. En bitteliten hvit fugl som nesten forsvant mellom snø og solsikkefrø. Jeg fikk akkurat knipset tre bilder av den før den forsvant igjen, og glad var jeg for det for uten bildene hadde jeg ikke hatt sjans til å etterpå finne ut hvilken fugl det var. Fugleboka kunne fortelle meg at vi hadde hatt stjertmeisbesøk.

Senere har den kommet tilbake, og da har den hatt med seg hele slekta. Mengder av denne søte lille ballen med hale henger rundt i fugletreet og fråtser i undulatfrø. En av mine absolutte favoritter på foringsplassen. De er veldig sky, og forsvinner bare de aner en bevegelse innenfor vinduet. Når de først er borte kommer de ikke tilbake med det første, så det gjelder å nyte synet og stå helt stille.

Stjertmeis (Aegithalos caudatus)

Utseende og lynne: Stjertmeisen er 14-16 cm lang og kjønnene er nesten like. Den lille meisen har kort, tykt nebb og veldig lang hale - eller stjert. Derav navnet. Ungfuglene mangler rosa farge og har kortere hale enn de voksne. Stjertmeisene ankommer ofte i flokk, og de høres godt på lokkelyden, selv om sangen høres sjelden. De er rastløse, svinser rundt og forsvinner ganske kjapt fra foringsplassen.

Tilholdssted: Den er relativt fåtallig i Norge, hekker mest i sør men er funnet opp mot Troms. Stand-, streif-,  og trekkfugl. Den trives i åpen barskog og gjerne blandingsskog med mye undervegetasjon og fuktige kratt.

Føde: Stjertmeisen spiser insekter og andre leddyr, men også frø.

Reir og unger: Arten bygger kunstferdige kuleformede reir som er 15-20 cm høyt og har inngang fra den ene sien. Reiret bygges av strå, mose, lav, hår og andre fiber som er vevd sammen med spindelvev og kamuflert med lav og bark utvendig. Reiret er foret med tusenvis av små fjær og blir bygget av begge kjønn. Det ligger ofte i en liten busk noen meter over bakken. Fra midt i april til midt i mai legges 9-12 egg. Hunnen ruger i 12-13 døgn og ungene forlater reiret etter omtrent to uker. Ofte kommer det et nytt kull senere på sommeren.
 
 

 
Disse artene har besøkt hagen hittil i 2013;
(Trykker du på navnet til fuglene kommer du direkte til artens fugleportrett)

2) Kjøttmeis
4) Skjære
10) Pilfink
11) Grønnfink
12) Kråke
14) Dompap
17) Toppmeis
18) Grønnsisik
19) Gulspurv
21) Hønsehauk (?)
22) Bokfink
23) Bjørkefink
24) Ringdue
25) Kjernebiter

1 kommentar:

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!