onsdag 10. april 2013

Fuglekongen - Europas minste

 
Ved første øyekast trodde jeg det var en stjertmeis, men da den snudde på seg så jeg at den ikke hadde lang stjert. Et øyeblikk trodde jeg det var en litt merkelig farget grønnsisik, men den gule kronen på hodet avslørte den. Europas minste hekkefugl har funnet frem til hagen vår, og med et sånt navn var det jo godt vi hadde sørget for god oppdekning og rikelig utvalg. Storebror lurte på hvorfor den har fått navnet konge når den er så liten. Etter å ha lest litt om den fant vi ut at dersom det ikke er det gule feltet på hodet som har gitt den navnet sitt, må det være det kongelige reiret.
 
Den beskrives noen steder som et uvanlig syn på foringsplasser, og jeg er spent på om det stemmer. Har du hatt fuglekongen på besøk?  Denne ser ut til å ha blitt fast gjest hos oss og er innom flere ganger i løpet av dagen.
 
Fuglekonge (Regulus regulus)
 
Utseende og lynne: Fuglekongen er 8-10 cm lang og er sammen med toppfuglekonge den minste hekkefuglen i Europa. Kjønnene er nesten like, men hunnen har en sitrongul stripe på issen der hannens er mer rødgul. Ungfuglene mangler den gule issen. Fuglen er beskrevet som uredd, men kjapp og konstant i bevegelse på leting etter mat mellom grenene, ofte høyt oppe i tretoppene. Lokkeropet er så pipende at det kan være ubehagelig å høre på - og så høyfrekvent at mange eldre mennesker ikke kan oppfatte det.
 
 
 
 
Tilholdssted: Fuglekongen er vanlig over hele det sørlige Norge der det er barskog. Den er funnet opp mot Troms og Finnmark, men er da mer sjelden. Streif- og trekkfugl som ofte finnes blant meiseflokker om vinteren.
 
Spiser: Føden består hovedsaklig av små insekter og edderkopper, noe det lille spisse nebbet også kan fortelle oss. Om vinteren spiser den også frø fra trær og om våren kan den spise seljefrø.
 
Redebygging: Reiret bygges av begge kjønn, som regel 5-10 meter opp i en gran eller en furu. Det henger ned fra en gren et stykke fra stammen. Reiret er dypt skålformet og omhyggelig bygget av lav og mose. Det er sammenføyd og hengt opp i spindelvev og foret med fjær invendig. I slutten av april eller begynnelsen av mai legges 7 til 13 egg. De ruges av hunnen, klekkes etter 14-17 døgn og flyr ut av reiret etter drøye to uker. Ofte kommer det et nytt kull i juni.
 
 




Disse artene har besøkt hagen hittil i 2013;
(Trykker du på navnet til fuglene kommer du direkte til artens fugleportrett)


2) Kjøttmeis
4) Skjære
10) Pilfink
11) Grønnfink
12) Kråke
14) Dompap
16) Stjertmeis
17) Toppmeis
18) Grønnsisik
19) Gulspurv
20) Fuglekonge
21) Hønsehauk (?)
22) Bokfink
23) Bjørkefink
24) Ringdue




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!