mandag 1. april 2013

Et lite fuglerede


Plutselig lå det et lite fuglerede på en stein ved stien. Det var nok fjorårets - og det var nok ikke bygget på steinen. Jeg mistenker at det hadde falt ned fra grantreet det lå under. Kanskje lå det på en bra plass som noen ville bruke i år igjen? Kvistene var pent vevd inn i hverandre, og jeg så spor av at det hadde vært foret med fjær. Det hadde vært morsomt å vite hvem som hadde bygget det.

Mange fuglearter har allerede begynt å finne seg reirplass og å bygge reir. Jeg så en kråke som fløy med en kvist i nebbet i går, og både svarttrosten og rødstrupen som har vært her alene hele vinteren har nå med seg en make. Fuglene på foringsplassen bruser merkbart mer med fjærene enn før så her er det nok hormoner og instinkter som våkner til live.

Dersom du ikke har gjort det allerede er det på tide å rengjøre gamle fuglekasser og/eller henge opp nye. Her er noen nettsteder hvor du finner diverse informasjon om fuglekasser;

Norsk ornitologisk forening gir nyttige tips til hvordan du kan forberede hekkesesongen.
Her finner du mye nyttig informasjon både om hvordan kassene skal henge og om hvordan du bygger dem.
Moseplassen har en oversikt over hvor du får kjøpt fuglekasser.
Norsk Miljølære har oversikt over hvilke mål ulike arter foretrekker på sin kasse.
Mer informasjon fra Miljølære samt et skjema hvor du kan registrere aktiviteten i kassene.
Enkle tips fra Ut.no om hvordan du bygger en fuglekasse.
Her finner du informasjon om vedlikehold av fuglekasser.

I fjor hadde vi bare hengt opp en fuglekasse, men der flyttet det inn en spettmeis. Her kan du lese om den og se hvordan kassen så ut inni etter at de hadde flyttet ut. I år har vi hengt opp flere kasser - blant annet to i ulik størrelse på naboens garasjevegg som vender mot vår tomt. I tillegg fikk jeg en fuglekasse med kamera som vi har hengt på husveggen. Hvis vi bare får besøk i en av kassene i år håper jeg det blir den!


4 kommentarer:

  1. Blir spennende med alle fuglekassene da. Til oss på hytta nå i påska, var kjøttmeisen i full gang med bygging enda så mye snø det fortsatt er igjen der.
    Hvordan vi får fuglene håndtamme er ikke så vanskelig. Noen fuglearter er ikke så redde, bl.annet granmeis og lavskrike som vi har på hytta.
    Granmeisen er veldig glad i frø, og lavskrika i brød mm. Og de hamstrer mye, særlig på høsten.
    Litt tålmodighet i begynnelsen, så går det ganske greit etterhvert. Og veldig gøy!

    :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for tips om håndtemming. Hva gjør du med ansiktet ditt? Ser du rett på dem? Dekker du det til? Står helt stille regner jeg med?

      Slett
  2. Så fint fuglerede, da! Koselig. Her i huset har gråspurvene inntatt låvetaket igjen. De sitter og "har seg" på takrenna til stadighet, blir sliten av å se på dem nesten! Jeg har fuglekasser også, i fjor var det kjøttmeis og blåmeis i dem, men jeg ønsker meg stær også. Kanskje i år..?
    I påska hang vi opp uglekasse også, inni skogen. Blir gøy å se hva som skjer der, mulig litt sent men vi får se.
    :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det! Så spennende med uglekasse. Vi må få hengt opp noen slike i skogen vi også. Har hørt opptil flere ugler ganske nært huset så det er jo en sjanse for å få en i kassa. Spennende og se om du får gråspurvunger etterhvert da ;)

      Slett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar!